Jdi na obsah Jdi na menu

Barevní křečíci Campbellovi

eckobrasi-01p.jpg   galaxy-a-hakuna-01p.jpg

Křečík Campbellův patří mezi nejbarevnější křečíky. Celkem může mít 25 základních barev a dalších 8 ne všemi uznaných barev. Tyto barvy navíc mohou být ovlivněny dalšími geny a mohou tak mít více odstínů. K tomu má 4 typy srsti, 2 možné barvy očí a 4 typy kreseb. Už z tohoto souhrnu je patrné, že tento křečík může být v tolika různých rázech, že si každý může vybrat vzhled, jaký se mu bude líbit nejvíce. V následujících kapitolách si je můžete prohlédnout.

Barva očí

Přestože existuje tolik různých barev srsti, oči mají pouze dvě barvy - černou nebo červenou. Barva očí je vždy spojena s konkrétní barvou. Je však pravdou, že některé kombinace genů mohou vytvořit tmavší červené nebo-li ruby oči, které jsou ve skutečnosti geneticky vždy černé. Více o barvě očí si můžete přečíst v tomto článku.

Délka a typ srsti

Short hair

=

krátká srst

 

Jedná se o základní typ srsti křečíka. Srst je krátká, velmi hustá a měkká (ale ne tolik jako u křečíka džungarského). Správně je srst Campbelláků trochu delší a místy jakoby odstávat (viz. nižší foto).

luna-01.jpg

img_0020---kopie.jpg

Short hair satin (sasa Wa-)

=

krátká saténová srst

 

Krátká saténová srst je rovná, krátká, ale o trochu delší než je normální krátká srst. Fousky jsou vlnité.

Srst je delší, řidší, velmi se leskne a vytváří dojem mokré či ulepené srsti. Opticky ztmavuje barvu srsti oproti krátkosrsté varietě. Saténová zvířata také mohou být trochu menší a mají atletičtější stavbu těla. Saténová srst vypadá nejlépe, když má křečík neustálou možnost se koupat v písku. Jestliže vypadá ulepeně, je to nedostatečnou očistou.

img_0218---kopie.jpg

shs-a-ws.jpg

vlevo wavy satin blue, vpravo short hair satin agouti

dsc_0028---kopie.jpg

vlevo wavy satin albino, vpravo short hair satin albino

Wavy satin (sasa wawa) = vlnitá saténová srst

Vlnitá srst je delší a zvlněná. Chlupy se pohledem zdají jakoby spojovat do větších pramínků (neplést s mastnou srstí bez pískových koupelí). Fousky jsou též vlnité.

Tento typ srsti se zřejmě vyskytuje pouze u non-agouti barev a zatím pouze v kombinaci se saténovou srstí. Nicméně aktuálně žijících jedinců je velmi málo a kompletní genetika se stále zjišťuje. Také není zcela jednoduché u mláděte rozeznat wavy satin a short hair satin, většinou je typ srsti jasný okolo 3. měsíce věku, ale už jsem zažila i samce, u kterého to bylo patrné až v 10. měsíci.

Má se za to, že tato varieta z chovu vymizela a pokud se někde ukáže, je to vždy u křečíků hybridního původu. Nicméně u hybridů se dědí neúplnou dominancí a u čistých Campbelláků se dědí recesivně. V mé ChS se vlnitá srst dědí recesivně a již mnohými pokusnými kříženími je jasné, že mám v chovu pouze čistou linii.

deetra-25den-01.jpg

dsc_0090---kopie.jpg

dsc_0089.jpg

Rex (rxrx) = kudrnatá srst

 

Srst rex se vyznačovala velmi krátkou a kudrnatou srstí. Typem podobná potkanímu fuzz. Fousky na čumáku jsou kudrnaté.

Aktuálně se má za to, že tato varieta z chovu vymizela.

Zdroj foto ZDE a ZDE.

 

rex.jpg

rex-01.jpg

Curly (??) = kudrnatá srst

 

Srst curly je delší a velmi kudrnatá srst, občas až připomínající ovčí srst. Fousky na čumáku jsou kudrnaté.

Aktuálně jí má k dispozici jediný chovatel na světě, nicméně se nejedná o etického chovatele a linie má velké zdravotní problémy.

Zdroj foto uvedu pouze soukromě.

curly-campbell---kopie.jpg

rex-campbell-06.jpg

 

Barva srsti

Všechny barvy křečíků Campbellových jsou různou kombinací recesivních homozygotních kombinací genů. Jediná dominantní barva je divoké zbarvení, nebo-li agouti. Co se fenotypového projevu týče, dalo by se za nadřazený gen označit C, jež se v recesivní formě projevuje jako albinotické zbarvení. Pokud má jedinec homozygotní recesivní gen "cc", pak následně nezáleží na dalších recesivních kombinacích a křečík bude vždy albín. Pokud je heterozygot, či dominantní homozygot "CC", pak se projeví zbarvení dle následujících kombinací ostatních genů - křečík je tedy barevný.

Je také důležité říci, že každý celobarevný křečík má vždy bílé nožičky, bílou bradičku a bílou špičku ocásku. Bílá se občas objevuje i na bříšku, ale tam by měla být z výstavního hlediska eliminována.

Zde je přehled všech barev v několika kapitolách. Některé barvy nejsou uznány ve všech zemích, ale to neznamená, že neexistují. Postupně budu doplňovat tabulku tak, aby zde byl přehled všech barev.

 

Základní "jednogenové" barvy

Agouti (A-)

Takto jsou zbarvení divocí Campbelláci v přírodě. Jedná se o jediné úplně dominantní zbarvení. Křečík má úzký, černý úhoří pruh, barva pláště je šedivo-hnědá, boky a břicho jsou pod hranicí pláště do krémova a směrem k břichu světlá. Barva podsady je tmavě šedivá až černá. Vždy má černé oči.

Je to i základní barva pro tzv. agouti barvy = mají plášť s viditelným úhořím pruhem a "boční vlnkou" s rozpitým ohraničením.

dsc_0083.jpg

Black (aa) = černá

Křečík je celý uhlově černý, má i černé oči.

Je to základní barva pro tzv. non-agouti barvy = nemají plášť s "boční vlnkou", křečík je celobarevný a úhoří pruh je velmi špatně viditelný, ideálně není vidět vůbec.

fenrir-rok-a-kus-01---kopie.jpg

Black eyed argente (bb) = BEA

Křečík má sytě oranžovo-hnědý plášť s tmavě hnědým až černým úhořím pruhem. Spodní část je u pláště krémová a směrem k břichu světlá. Barva podsady je modro-šedá s hnědým nádechem. Oči jsou vždy černé. Patří mezi agouti barvy.

olda-01.jpg

Albino (cc) = albín

Při albinismu nedochází k tvorbě melaninu a proto se nevytváří pigment. Křečík by se tedy dal označit za "bezbarvého". Křečík je celý bílý a má červené oči.

yago-34den-02p.jpg

Opal (dd) = opálová

Křečík má plášť modro-šedivé barvy s tmavě šedivým úhořím pruhem. Spodní část je u pláště krémová a směrem k břichu světlá. Barva podsady je modro-šedá. Oči jsou vždy černé. Patří mezi agouti barvy.

dsc_0049.jpg

Grey (dgdg) = šedá *

Jedná se o nejnovější barvu u tohoto druhu. Barva pláště je šedivá s tmavě šedivým až černým úhořím pruhem. Spodní část pláště nemá krémové zbarvení a je od začátku stříbrno-šedivá a směrem k břichu světlá. Barva podsady je tmavě šedivá. Oči jsou vždy černé. Patří mezi agouti barvy.

dsc_0172.jpg

Red eyed argente (pp) = REA

Barva pláště je světlejší oranžovo-hnědá se tmavě hnědým pruhem. Spodní část je u pláště krémová a směrem k břichu světlá. Barva podsady je šedivo-modrá. Oči jsou vždy červené. Patří mezi agouti barvy.

dsc_0027.jpg

* Nová barva "grey - šedá" umí v kombinaci s jinými recesivními homozygoty, základní barvu zešedivět a barva pod pláštěm je vždy bez krémového nádechu. Díky tomu vzniká u každé agouti barvy zcela nový odstín / barva, která se pak nazývá s dodatkem "grey" - například "opal grey". Jak se teď zjišťuje, ovlivňuje tato barva i odstín non-agouti barev.

 

"Dvougenové" barvy

Chocolate (aa bb) = čokoládová

Je to jediné hnědé zbarvení Campbelláků. Dalo by se popsat jako tmavě hnědá mléčná čokoláda. Oči jsou vždy černé. Patří mezi non-agouti barvy.

utari-06mes-01p.jpg

Blue (aa dd) = modrá

Barva je sytě tmavě šedivá s modrým nádechem. Oči jsou vždy černé. Patří mezi non-agouti barvy. 

calla-26den-02p.jpg

Dove (aa pp) = holubičí

Barva je středně šedivá s nádechem do modra a do hněda. Oči jsou vždy červené. Patří mezi non-agouti barvy.

dsc_1195.jpg

Lilac fawn (bb dd)

Barva je zlatavě béžová s lehce šedivo-modrým pláštěm. Úhoří pruh má světlou šedivo-modrou barvu. Barva podsady je světle šedivo-šeříková s meruňkovým nádechem. Oči jsou vždy černé. Patří mezi agouti barvy.

dsc_0071.jpg

Beige (bb pp) = béžová

Tato barva je sytě oranžovo-béžová se světle hnědým pruhem. Barva podsady je světle žlutá. Oči jsou vždy červené. Patří k agouti barvám.

Zdroj foto ZDE.

beige.jpg

Blue fawn (dd pp)

Jedná se opět o běžovou barvu s výrazněji modrým pláštěm a středně tmavě šedivo-modrým pruhem. Barva podsady je světle modro-šedivá se žlutým nádechem. Oči jsou vždy červené. Patří mezi agouti barvy.

dsc_0193.jpg

 

"Vícegenové" barvy

Black eyed lilac (aa bb dd) = BE lilac

Tato barva je světle šedivá / stříbrná s nádechem do modra se špetkou hnědé. Oči jsou vždy černé. Patří mezi nonagouti barvy.

hachiro-05mes-01p.jpg

Dark beige (aa bb pp)

Tato barva je nepatrně tmavší oproti standardní béžové barvě. Navíc patří mezi nonagouti barvy a tak je křečík celobarevný. Oči jsou vždy červené.

chip-03mes-03po.jpg

Red eyed lilac (aa dd pp) = RE lilac

Oproti černooké varietě je tato stříbrno-šedivá barva více do modra bez hnědé. Oči jsou vždy červené. Patří mezi nonagouti barvy.

jumanji-25den-01p.jpg

Blue beige (bb dd pp)

Tato barva je velmi zvláštní. Základ barvy je světlá modro-běžová barva. Úhoří pruh je velmi světlý až bílý u mláďat, později je velmi slabě šedivý. Barva podsady je světle žlutá. Patří mezi agouti barvy. Oči jsou vždy červené.

tina-04mes-01p.jpg

Champagne (aa bb dd pp)

Tato barva je velmi slabě šedivo-béžová. Patří mezi nonagouti barvy. Oči jsou vždy červené.

chicco-26den-01p.jpg

 

Kresba srsti

Křečík Campbellův má mnoho barevných variacích a kromě nich má i několik možností kresby. Pakliže je křečík bez kresby, je celobarevný od čumáčku až k ocásku s výjimkou bílé bradičky, občas bílého proužku pod krkem a bílých paciček. Následující kresby nám říkají, jak a kde má být ideálně rozmístěná bílá barva ještě na jiných místech.

Mottled (Momo / Mimi)

Křečíci s touto kresbou patří mezi "nejstrakatější" jedince. Barevná je hlava, či aspoň maska, a poté je barva roztříštěna do různých jasně ohraničených flíčků po těle, převážně na hřbetě, ale mohou být i na břiše. Flíčky ideálně nesplývají v jeden velký okrájený plášť. Takto zbarvení zůstávají křečíci po celý život a může se objevit u jakékoli barvy. Jedná se o dominantní gen.

Toto zbarvení způsobují dva geny, které se fenotypově projevují stejně, ale zdravotně už bohužel ne. Rozeznat je lze, ne vždy spolehlivě, když posvítíte křečíkovi ostrým světlem do oka. Pokud má gen Mo, tak oko nic neodrazí a jen ho prosvítíte. Pokud má gen Mi, tak zornička odrazí červenou barvu. Pokud dojde ke spojení dvou mottled MoMo, tak fenotypově vypadá stejně jako heterozygot a je zdravý. Pokud dojde ke spojení dvou mottled MiMi, tak se bohužel většina mláďat nedovyvine již v děloze a znamená zdravotní riziko pro samici. Pokud se i přesto nějaká mláďata narodí, tak jim často chybí zuby a oči.

Jelikož jediná možnost, jak tyto dva geny rozeznat, je ne vždy stoprocentně možná, doporučuje se nikdy nespojovat dva jedince s kresbou mottled!!! 

elliot-23den-03po.jpg

black, mottled

img_0137.jpg

RE argente, mottled

img_0245---kopie.jpg

opal, mottled

Collared (Momo / Mimi)

V některých zemích tento znak odlišují jako samostatný, jinde je brán jako jedna z možností projevení kresby mottled. Křečík má bílý "obojek" okolo krku různé šířky a nemusí vždy obepínat krk celý. Jinak je křečík celobarevný. Zůstává takto zbarvený po celý život a může se tato kresba projevit u jakékoli barvy. Jedná se o dominantní gen.

Jelikož se geneticky jedná o mottled jedince, opět se nedoporučuje spojovat dva jedince collared nebo společně s kresbou mottled!

uriel-28den-02.jpg

black, collared

dsc_1112.jpg

opal, collared

Platinum (Plpl)

Tato kresba je druhou nejčastější u Campbelláčků. Mládě se narodí různě strakaté, ale narozdíl od znaku mottled ohraničení flíčků je rozpité a špatně se hledá. Nejčastěji bývá bílý krk a brada až na hrudník. Jak křečík stárne tak mu postupně světlá hřbet a ve stáří může mít hřbet zcela bílý. Barva křečíka se tedy během života mění. Může se objevit u jakékoli barvy. Jedná se o dominantní gen.

Někdy se znak platinum může hůře projevit a hřbet nezesvětlá. Proto je někdy obtížné znak platinum určit.

hubba-bubba-25den-02.jpg

RE lilac, platinum - mládě

dsc_0029.jpg

opal, platinum - dospělý

Dilute platinum / BEW (PlPl)

Pakliže dojde ke vzniku dominantního homozygota znaku platinum, tak je křečík zcela bílý. Proto se této barvě také říká BEW = černooká bílá. Já osobně však toto označení nemám ráda, jelikož tyto znaky se mohou objevit i u červenookých barev a vznikne tak červenooký bílý. Může se objevit u všech barev. Dědí se dominantně a spojení dvou dominantních alel nezpůsobuje žádné letální problémy. 

Zdroj foto ZDE ZDE.

dilute-platinum-1.jpg

dilute-platinum-2.jpg

dva sourozenci dilute platinum, každý s jinou barvou uší

Mottled platinum (Momo/Mimi Plpl)

Jedná se o kombinaci znaků, které se spíše stávají nedopatřením než že by se jednalo o záměr v chovu. Znak vypadá u mláděte jako rozpitý znak mottled. Jednotlivé flíčky nemají jasné okraje, často bývá i trochu světlejší barva na čele. Postupně, jak křečík stárne, tak jeho barva postupně bělá především na zádech a zůstává světlejší na hlavě a spodku těla. Zdravotně tato kombinace nevadí. Chovatelům většinou spíše vadí spojení těchto znaků, kdy ani jeden znak nevypadá tak, jak by měl a je poměrně těžké poznat u mláděte, zda máte nějaký čistý znak, či kombinaci obojího.

gryf-23den-01.jpg

black, mottled platinum - mládě

eris-24den-zada.jpg

agouti, mottled platinum - mládě

Silvering (sisi)

Tento znak je jeden z nejstarších. U mláďat je velmi těžce poznatelný. Někdy mláďata při přesrsťování mají světlejší konečky chlupů, jindy mívají bílé fleky na krku, vzácně i dále na zádech. Každopádně v různém věku začne křečík světlat většinou nejprve na zádech a hlavě (většinou to začíná nad očima) a postupně bělá celý život. Jak moc zbělá je různé. Někdy může zůstat skoro celý bílý. Většinou zůstane tmavé okolí očí a čumáku a "podvozek".

Jedná se o zcela jiný gen než je platinum! Existuje u všech barev, ale je pravdou, že je mnohem četnějších u non-agouti barev. Jedná se o recesivní gen.

V kombinaci s genem platinum se narodí téměř celá bílá zvířata, která mají částečně barvu na hlavě a na podvozku. Postupně však tato barva na okrajích začne světlat a mizet a zvíře je v dospělosti zcela bílé.

Zdroj foto ZDE.

bono-01.jpg

chocolate, mottled + silvering - mládě

dsc_0031.jpg

tentýž křečík jako dospělý

silvering22b.jpg

black, silvering - dospělý

Chimera = Chiméra

Není to znak, který by se dal geneticky nějak rozšířit. Jedná se o "chybu" v genech, kdy laicky vysvětleno dojde při vývoji mláďat k splynutí jader a jedná se tak vlastně o dvě zvířata v jednom těle, pakliže mají zrovna odlišné barvy, je to pak hezky znatelné. Jedná se o velkou raritu a pouze hříčku přírody.

Zdroj foto ZDE.

chimaera.jpg

 

Jiné faktory ovlivňující barvu

Jsou faktory, které též ovlivňují výslednou barvu křečíka, a ne zrovna málo, ale mezi znaky bych je úplně nezařadila. A pro ně je tato škatulka. :-)

Umbrous (uu)

Jedná se o tzv. ztmavovací faktor, ale ve skutečnosti je to o něco složitější. Představte si chlup, který u non-agouti barev má po celé své délce stejnou barvu. U agouti barev je z 1/3 tvořen barvou podsady, zbylé dvě třetiny tvoří danou barvu a někdy špičky chlupu mají ještě jinou barvu. Někdy se tedy chlup skládá ze 3, ale většinou ze dvou barev. A co s tím chlupem udělá umbrous? U těchto agouti barev udělá to, že barva podsady tvoří minimálně 2/3 délky chlupu. Jelikož podsada je obvykle tmavší, tak to znamená celkové ztmavení zvířete, zvýrazní se úhoří pruh (je širší) a oblouky na stranách (zvýrazní se tmavou linií trochu ve stylu džungarského křečíka).

Naopak u celobarevného chlupu non-agouti barev to udělá to, že poslední 1/3 nebo aspoň špička chlupu zesvětlá na odstín svého agouti příbuzného (to jest černý aa dostane hnědou od agouti A-, čokoládový dostane hnědo-oranžovou od BEA, atd.). To tedy ve výsledku u non-agouti barev způsobí to, že tyto barvy naopak trochu zesvětlají, vylezou jim nenápadně oblouky na boku jako u agouti barev a také jim více vyleze úhoří pruh, který je širší než je obvyklé.

Dědičnost je recesivní.

dsc_0122---kopie.jpg
agouti a agouti umbrous

dsc_0096.jpg
BEA umbrous a BEA

dsc_0303---kopie.jpg
BEA umbrous mládě

 

Text budu postupně doplňovat. :-)

 

Článek byl aktualizován 9. 1. 2024. Autor textu i fotografií: Bc. Kateřina Ungrová.