Jdi na obsah Jdi na menu

Vhodné pamlsky pro křečíky


kloucci-01.jpgV tomto článku si přiblížíme něco, co každého majitele zvířátek zajímá a to, jak mu vlastně mohu přilepšit. Co je pro něj vhodné, co méně a co by vůbec neměl jíst. Sami víme, že rádi mlsáme i to, co nemáme, ale je zajímavé, že když jde o naše mazlíčky většina lidí již pochopila, že nejlepší je mlsat zdravě. A kolikrát dokážeme být na své mazlíčky přísnější než sami na sebe a tím se k jejich životosprávě chováme zodpovědněji. A to je moc dobře pro zvířata a třeba se z toho poučíme i pro sebe. Život je krátký a když ho můžeme něčím nezkracovat a v lepším případě ještě příjemně prodloužit... stojí za to věnovat trochu času důležitým informacím.

bozani-11.jpgPakliže čtete tento článek, předpokládám, že už máte základní vědomosti o správném křeččím stravování. Pokud ne, doporučuji si ještě projít TENTO článek. Ráda bych přesto zopakovala, že křeččí metabolismus je uzpůsoben na chudou a relativně jednotvárnou stravu. O to větší kontrast je to oproti lidskému jídelníčku. Špatné množství tuku, cukru, ale i bílkovin mu může velmi ublížit a na to je potřeba myslet nejen u základní směsi, ale samozřejmě i u mlsání, protože vše se počítá dohromady. Pro nás lidi je mnohdy těžké toto pochopit, ale křečíci opravdu nejsou opičky s potřebou velmi pestré stravy. A když váháte, zda křečíkovi něčím přilepšit, či ne... vždy si řekněte a přežije to bez toho? Když ano, tak to zkrátka radši nedávejte. To ale neznamená, že se přilepšit sem tam nedá. Čím by to šlo se dozvíte v řádcích níže.

 

Ovoce a zelenina

zelenina---kopie.jpgVětšinou první suroviny, které lidi napadnou k přilepšení zvířátku, jsou ovoce a zelenina. Jak to ale s nimi skutečně je? Ovoce právě pro velký obsah cukru je pro křečíky nevhodné. Nejlépe tedy nedávejte ovoce vůbec. Pakliže vám to nedá, dávejte kostičku 1x1cm co nejméně sladkého ovoce 1-2x do měsíce. V žádném případě nedávejte citrusy. Někteří chovatelé doporučují nedávat ani zeleninu, zvláště tu z obchodu, protože je uměle doslazována. Já si však myslím, že to už je trochu přehnané. Sušenou zeleninu můžete mít běžně v krmivu nebo dávat jako pamlsky z ruky. Čerstvou zeleninu v přiměřeném množství dávejte až 2x týdně. Nejvhodnější je asi mrkev, okurka, dýně, cuketa, celer, rajče, paprika, salát. Opatrně třeba s kedlubnou, brokolicí, hráškem, či květákem, ty mohou více nadýmat. Určitě nedávejte cibuli. Množství dávejte vždy takové, aby ho křečík snědl ihned a neměl potřebu si ho schovávat do spižírny. Tam hrozí, že chytne plíseň nebo bude hnít a pak se stává pro křečíka velkým rizikem.

 

Přírodní versus umělé pamlsky

klasy-02p.jpgDruhá možnost, která lidi obvykle napadne, je koupit nějaké pamlsky ve zverimexu. Je to smutné, ale bohužel se ve většině zverimexů prodávají nevhodné pamlsky, které obsahují hlavně tuk a cukry. Jako takovým prototypem jsou tzv. dropsy. Ty jsou asi ze všech možností nejhorší. V podstatě čím větší "umělotina = barevné kuriozity", tím horší jsou i výživové vlastnosti. Proto se vždy podívejte dozadu na složení a snažte se vyhledávat pamlsky, které vypadají více přírodně. I tak můžete narazit. Všelijaké přírodní tyčinky jsou většinou lepené medem... nejen pro křečíky zcela nevhodné. Další možností jsou menší firmy / jednotlivci s ručně dělanými sušenkami a jinými dobrotami pro hlodavce. I zde hrozí nějaká rizika, ačkoli je většinou kvalita dobrá a pečlivá domácí výroba je znát. Můžete se však setkat s tím, že výrobce má velmi nízké znalosti o správnosti složení, špatné uskladnění a ošetření surovin, což může vyústit např. v napadení výrobku plísní.

Další "novinkou", která se konečně začíná rozmáhat, jsou čistě přírodní pamlsky. Jedná se o různé druhy klasů, bylinek a květů. Dle mého názoru jsou nejzábavnější a v určitém množství i nejzdravější volbou. Navíc i vyzdobí a oživí interiér křeččího domova. Tyto klasy, bylinky i květy koupíte v lepších zverimexech a firmách, ale může se stát, že je najdete v sekci pro ptáky a ne pro hlodavce. Popřípadě můžete zakoupit v zahraničí, kde jsou tyto pamlsky již standardní nabídkou. Opět nezapomeňte na to, že i to, co přidáte do ubikace jako dekoraci nebo zpestření, se počítá do celkového složení stravy, kterou křečíkovi dáváte. Proto i zde byste měli myslet na hrozící nadbytek tuku a cukru.

 

Proteinové doplňky

Proteiny nebo-li bílkoviny lze doplňovat různým způsobem a jedním z nich je i zábavné podávání ve formě pamlsku. Jelikož je mají křečíci velmi rádi, doporučuji tyto pamlsky nejvíc k ochočování a zvykání si na vás, popřípadě na utužení vzájemného vztahu. Jednou z možností jsou např. bílý jogurt, tvaroh, vysokotučná smetana, které můžete smíchat např. s ovesnýma vločkama nebo něčím podobným a dát do extra mističky. Můžete si to dát i jen na prst a křečíka to nechat slízat. Můžete jim podat i malou kostičku vařeného bílku natvrdo.

cervy.jpg

Nejsnadnější cestou a velmi oblíbenou formou je pak sušený hmyz. Nejčastěji v nabídce najdete sušené moučné červy, které i zpravidla všem chutnají nejvíce. Je to i proto, že oproti ostatním druhům obsahují velmi mnoho tuku, proto s jejich dávkováním velmi opatrně! Pokud vám křečík tloustne, většinou je to kvůli velké míře moučných červů buď ve směsce nebo právě podávaných jako pamlsek. Podobně tuční jsou ještě kukly bource morušového, zbylí hmyzáci jako kobylky, krevetky či blešivci jsou v tomto ohledu lepší. No a komu to nevadí a je odvážný, může svému mazlíčkovi dopřát i živý hmyz. Určitě nedávejte kobylky, mouchy, apod. chycené v přírodě, jelikož vysoce pravděpodobně obsahují různé parazity, s kterými si domácí tvor poradí jen těžce. Dnes není problém téměř v každém zverimexu zakoupit živé hmyzáky z umělých, od parazitů chráněných, chovů. Velmi vhodným a skoro až povinným doplňkem by měly být tyto proteiny navíc pro březí a kojící samice. Nicméně pamatujte na to, že i nadbytek bílkovin je pro křečka nebezpečný a může mu to poškodit ledviny. Podávané množství se liší i u mladých, dospělých a starých zvířat. Mladé zvíře může dle složení vaší základní směsi dostávat např. 2-3 sušené (1 živý) červíky 2x týdně, dospělý stejné množství 1x týdně a senioři by měli dostat spíše příležitostně, např. 1x za 14 dní.

 

Dobroty pro lidi nebo jiné zvířecí druhy

victory-10mes-kuk.jpgKočičí konzervy, kapsičky, piškoty, dětské pamlsky, vařené maso