Jdi na obsah Jdi na menu

Variety potkanů

 

v-ponozce.gif

Mnoho lidí ani neví, že existují chovní potkánci, a ne jen ti na krmení ze zverimexu. Občas se ve zverimexech vidí černí potkánci, občas nějaký ten zrzavý a albín, potkánci se zbarvením jako divocí potkani. Často i bývají s různými kombinacemi s bílou. To jsou však naprosto normální barvy srsti pro chovatele. Proto bych vám nyní chtěla ukázat, že chovní potkánci existují v mnoha barevných varietách a tak si můžete vybrat pro vás tu nejhezčí a nejzajímavější barvu.

Nakonec jsem se rozhodla, že vám zde představím pouze variety potkanů, které chovám nebo se o jejich chov pokusím v budoucnosti. Berte to spíše jako slovník pro přeložení oněch záhadných zkratek barev, typů uší a podobně na mých stránkách.

Pokud máte zájem si prohlédnout všechny možné variety potkanů, doporučuji prostudovat tyto stránky, které i odpovídají standardu vydanému ZO Klub morčat a jiných drobných hlodavců.

 

Variety podle posazení uší 

lekorka-mrne-5p.jpgStandard

Uši jsou posazené tak, jak je znáte. Když je hlava rovně, uši začínají ve stejné rovině jako oči a směřují nahoru nad hlavu.

 

 

 

 

Má fotka - Cik-Cak Skanálu

Dumbo

Uši jsou kulatější a trošku větší než standardní. Když je hlava rovně, uši začínají pod úrovní očí a směřují směrem od těla do stran. Dumbo potkan má také trochu širší hlavu a celkově je mohutnější.

 

 

Variety podle barvy očí

 

Růžové (pink)

Má fotka - Cit-Cit-Citjé of X-rats

Červené (red)

cervene.jpg

Rubínové (ruby)

rubinove.jpg

Tmavě rubínové (dark ruby)

tmave-rubinove.jpg

Černé (black)

cerne.jpg

Různoocí (odd-eye)

odde-eyep.jpg

 

Variety podle struktury srsti

(Fotky daných variet srstí naleznete zde.)

Standard

Srst je rovná, lesklá a přiléhá těsně k tělu. Chlupy jsou krátké a srst je hustá. Na pohlazení je srst velmi jemná. Fousky na čenichu jsou rovné a poměrně dlouhé.

Rex

Srst je zkroucená, vlnitá až kudrnatá (čím kudrnatější, tím lepší). Srst je hustá a méně lesklá. Na dotek je poměrně drsná. Když je potkan starší mohou se vyskytovat lysinky. V mládí, když rex přesrsťujě, tak může být i úplně holý. Fousky na čenichu jsou kratší než u standarda a velmi zakroucené.

Velveteen

Srst je delší a vlnitá, ale jak stárnou, tak se narovnává. Na dotek je velmi jemná. V mládí, když velveteen přesrsťuje, tak se mu pouze zkrátí srst, která je velmi hustá a lesklá a je velmi příjemná na dotek. Fousky na čenichu jsou rovné a na konci zahlé směrem dolů.

Double rex

Vzniká pouze zkřížením dvou rexů. Srst je zkroucená, ale stále vypadává a dorůstá znovu. Většinou zůstává na ostrůvcích okolo hlavy, kořene ocasu a paciček. Srst je méně lesklá a na dotek je hrubá. Fousky na čenichu jsou zakroucené.

 

Barvy srsti

Barvy bychom mohli rozdělit do tří hlavních skupin (agouti, non-agouti a stínové barvy).

Agouti barvy (s tickingem)

(Fotky agouti barev naleznete zde.)

Agouti

Je to stejné zbarvení jako u divoce žijícího potkana. Potkan je sytě šedohnědý, má černý ticking. Bříško je šedivé. Oči jsou černé.

Modrá agouti (Blue agouti)

Je to šedivohnědá barva s nádechem do modra, má žlutohnědý ticking. Bříško je šedivomodré se stříbrným tickingem. Oči jsou černé nebo mohou být tmavě rubínové.

Platinová agouti (Platinum agouti)

Barva je stříbrnohnědá s nádechem do modra, ticking je oranžový. Bříško je stříbrné. Oči jsou rubínové, tmavě rubínové nebo černé.

Skořicová (Cinnamon)

Srst je zlatavě červenošedivohnědá s čokoládovým tickingem. Bříško je šedivé. Oči jsou černé nebo rubínové.

Skořicová perla (Cinnamon pearl)

Srst je zlatavě oranžovošedivohnědá a jakoby probělěná světle šedivomodrou. Ticking je oranžový. Bříško je stříbřitě béžovošedé (poměrně světlé). Oči jsou černé.

Non-agouti barvy (bez tickingu)

(Fotky non-agouti barev naleznete zde.)

Černá (Black)

Srst je temně černá, bříško taktéž. Oči jsou taky černé.

Americká modrá (American blue)

Srst je břidlicově šedá. Na sluníčku vypadá opravdu jako modrá barva. Barva bříška je stejná. Oči jsou černé.

Stříbřitě modrá (Powder blue)

Srst je je břidlicově stříbrná s modrým nádechem (světlejší americká modrá). Oči jsou černé, tmavě rubínové nebo rubínové. Nejlépe ale černé.

Platinová (Platinum)

Srst má barvu holubičí šedi s nádechem do modra. Oči jsou rubínové až černé.

Silver

Srst má ledově stříbrný nádech. Oči jsou růžové.

Mink

Srst je hnědá s šedivomodrým nádechem. Podobá se norkovi. Oči jsou ruby až černé, nejlépe černé.

Stínové barvy

(Fotky stínových zbarvení najdete zde.)

Himalájské zbarvení (Himalayan)

Potkan je bílý. Zbarvené má akorát uši, čumák (trojúhelníkově nejširší u špičky nosu, zužuje se mezi oči a nepřesahuje jejich spojnici), nožičky a okolí ocasu (od kořene ocasu po páteři směrem na hřbet). Znaky mají jakoukoli barvu, nejčastěji však hnědou nebo některou z modrých barev. Čím jsou znaky tmavší, tím je to lepší. Znaky bývají méně výrazné než u siamského zbarvení. Oči jsou růžové.

Siamské zbarvení (Siamese)

Potkan je krémově žlutý až béžový. Zbarvené má akorát uši, čumák (trojúhelníkově nejširší u špičky nosu, zužuje se mezi oči, kde správně přesahuje jejich spojnici), nožičky a okolí ocasu (od kořene ocasu po páteři směrem na hřbet, čím výš, tím lépe). Znaky mají jakoukoli barvu, nejčastěji však hnědou nebo některou z modrých barev. Čím jsou znaky tmavší, tím je to lepší. Barva očí je červená, ruby a dark ruby.

Barmské zbarvení (Burmese)

Potkan má tulení barvu do hněda. Zbarvené má akorát uši, čumák (trojúhelníkově nejširší u špičky nosu, zužuje se mezi oči), nožičky a okolí ocasu (od kořene ocasu po páteři směrem na hřbet, kde splývá s barvou srsti). Znaky mají barvu tmavě tulení. Oči jsou černé.

Černooká siamská / himalájská (Black eyed siamese / himalayan)

Barvy srsti, rozložení znaků je stejné jako u variet nahoře popsaných. Rozdíl je v tom, že oči jsou černé.

Zlatá himalájská* * (Golden Himalayan)

Sytost potkanovi barvy se mění s narůstajícím věkem. Čím je potkan starší, tím má sytější barvu. Mládě tohoto zbarvení má žlutavou barvu s nádechem do slabé meruňkové se stříbrným tickingem, která se věkem změní v slabě meruňkovou barvu se stříbrným tickingem. Břicho má barvu světle krémovou. Potkan má na boku jasně ohraničenou čáru oddělující tmavší srst nahoře od světlejšího břicha. Agouti (vždy musí být agouti!*) znaky zabarvují čumák (trojúhelníkově nejširší u špičky nosu, zužuje se mezi oči a nepřesahuje jejich spojnici), nožičky, uši a okolí ocasu (od kořene ocasu po páteři směrem na hřbet). Oči jsou černé.

Zlatá siamská* * (Golden Himalayan - Siamese based / Golden Siamese)

Sytost potkanovi barvy se mění s narůstajícím věkem. Čím je potkan starší, tím má sytější barvu. Mládě tohoto zbarvení má teple hnědou barvu s nádechem do meruňkova, která se věkem změní v sytě žlutou barvu s teple meruňkovým nádechem se zlatavým tickingem. Břicho má barvu krémovou. Potkan má na boku jasně ohraničenou čáru oddělující tmavší srst nahoře od světlejšího břicha. Agouti (vždy musí být agouti!*) znaky zabarvují čumák (trojúhelníkově nejširší u špičky nosu, zužuje se mezi oči, kde správně přesahuje jejich spojnici), nožičky, uši a okolí ocasu (od kořene ocasu po páteři směrem na hřbet). Oči jsou černé.

Pozn.: V některých zemích se neodlišuje zlatá himalájská od zlaté siamské - pouze se doplňuje genetický kód. 

* Pokud má potkan jiné než agouti znaky, nejedná se o pravou zlatou himalájskou / siamskou, nemá ten správný odstín, který právě způsobuje ticking s "golden genem".

* Tyto barvy zatím nejsou zařazeny v českém standardu ZO. Jelikož jsem první stanice, kde se tato barva narodila a byla potvrzena, utvořila jsem si zatím vlastní názvosloví.

Znaky

(Nákresy jednotlivých znaků najdete zde.)

Solid

Potkan má po celém těle jednu základní barvu a to až po nehtíčky.

Berkshire

Potkan má bílý znak na bříšku. Nejlépe ve tvaru obdélníku, tak aby bílá nesahala až na packy. Přední nohy jsou bílé po lokty, zadní po kotníky. Ocásek je bílý z poloviny. Zbytek těla má základní barvu.

Berkshire downunder

Znak je stejný jako berkshire až na ten rozdíl, že v bílém obdélníku se nachází další menší obdélník (flek) základní barvy. Správně by se bílá hraniční čára neměla být přerušena.

Irish

Nejlépe rovnostranný trojúhelník se nachází mezi předníma packama, ale nezasahuje až na ně. Packy jsou bílé po lokte a kotníky. Ocásek je bílý do 2cm od špičky.

Spotted

Potkan má na čele bílou tečku, která je co nejvíce pravidelná. Nesmí být moc velká (maximální velikost 5mm). Zbytěk těla má základní barvu, ale často bývá v kombinaci s dalšímy znaky jako berkshire, varieberk, variegated, atd.

Banded

Potkan má bílé bříško, nohy a boky. Barevná je tedy hlava až po ramena a v okolí páteře se vytvoří pruh až k ocasu, který by měl být široký asi 5cm. Ocásek bývá bílý do poloviny.

Hooded

Potkan má barevnou hlavu až k ramenům a odtud se táhne úzký pruh v okolí páteře až na ocas. Pruh by měl být asi 2 cm široký bez přerušení, dobře ohraničený. Ocas je zabarven do poloviny.

Hooded downunder

Potkan vypadá stejně jako hooded akorát se mu stejný pruh táhne i na bříšku.

Bareback

Potkan má barevnou hlavu až na ramena. Zbytek těla je bílý.

Capped

Potkan má barevnou pouze hlavu. Zbytek těla je bílý.

Blazed

Potkan má bílý trojúhelník na čumáku, špičkou směřující mezi oči. Většinou bývá se znakem berkshire, varieberk nebo variegated. Zbytek těla má základní barvu.

Husky banded / Husky roan

Husky má stejný znak jako blazed, tedy trojúhelník na čumáku. Rozdíl je v tom, že huskymu základní barva s přibývajícím věkem probělává až může nakonec potkan vybělat celý. Husky banded má bílé boky a husky roan má bílé pouze bříško, boky jsou barevné.

Varieberk

Potkan má bílé břicho až na boky. Okraje základní barvy však nejsou ostře ohraničené jako u znaku banded nebo jiných, ale je roztřepený. Ocásek je flekatý do poloviny.

Variegated

Potkan má barevnou hlavu až na ramena. Na zádech a bocích jsou rozmístěny různě velké skvrny základní barvy. Bříško je bílé, ocas je flekatý. Většinou bývá se znakem spotted.

Variegated downunder

Potkan má stejné znaky jako variegated akorát má barevné skvrny i na břichu.

Dalmatinec

Potkan má co nejpravidelněji rozsety skvrny základní barvy po celém těle.

Masked

Potkan má celistvou skvrnu základní barvy přes obě oči. Měla by co nejvíce připomínat ovál. Zbytek těla je bílý.

Patched

Potkan má skvrnu základní barvy okolo oka. Připomíná monokla. Zbytek těla je bílý.

 


 

K vypracování této stránky jsem používala Standard barev a variet potkanů vydaný Klubem morčat a jiných drobných hlodavců a dále standard NFRS.

Dále mi byly nápomocny tyto stránky http://potkanci.cz/variety/?uvod,16 .

K mým nákresům znaků bych chtěla dodat, že se jedná vysloveně o můj nápad, bohužel Utahraptor to stihla dříve nakreslit a dát na internet. Přiznávám, že jsem okopírovala nápad, jak ztvárnit vybělení huskyho. To je ale vše, zbytek jsem měla vymyšlený v sešitě už od dubna loňského roku. :o))