Jdi na obsah Jdi na menu

Vše okolo jídla

Aneb co máme rádi a nějaké doporučené suroviny

 

se-syrem.gif

 

Rozhodla jsem se udělat tuto stránku a poradit novým majitelům potkánků, co by asi tak měli jejich miláčci jíst. Snad bude i pro starší zkušené chovatele nějaký návod inspirací.

Tekutiny

Hned na začátku bych chtěla vyvrátit mýtus z několika publikací, že pokud dáváte zvířátkům čerstvou zeleninu a ovoce, nemusí zvíře pít vodu. Toto je opravdu holý nesmysl. Potkánek samozřejmě přístup k vodě musí mít! Kromě vody můžete občas zpestřit život potkánkovi vlažným čajem nebo řídkým roztokem sirupu (obojí bylinného původu a bez cukru). Toto zpestření má mnohdy i ozdravný důvod a to hlavně při nachlazení. Pokud je zvířátko slabé a potřebuje rychle načerpat sílu, např. po operačním zákroku, můžete do vody přidat trochu glukopuru nebo medu.

Voda by se měla měnit tak často, aby v napaječce nezůstávala zapáchající tekutina. Zvláště pokud vodu čerpáte z vodovodu, kde může být nadmíru chlorovaná nebo špatné kvality, rychleji se stane nepitnou. Potřeba je také čistit pítko, které se postupně zanáší kamenem a řasami. Takové znečištění pítka je o to rychlejší, pokud místo vody nalijete například čaj.

TIP: Dle mých dosavadních zkušeností na nachlazení nejlépe zabírá jitrocelový sirup s echinaceou a vitamínem C a během pár minut z napaječky zmizí celý objem. Samozřejmě postačí samotný echinaceový nebo jitrocelý sirup. Echinacea má dobré účinky na imunitu.

Hlavní strava

Potkana můžete krmit dvěma způsoby - buď kupovanou směsí nebo si namícháte svou vlastní. Níže se pokusím vypsat všechny plusy a mínusy pro vaše rozhodnutí.

V dnešní době již lze ve zverimexech, ale i jinde, koupit krmné směsi přímo pro potkany. Taková směs je většinou vyvinuta přesně pro potřeby potkana a vyplatí se držet pravidla, že čím dražší směska je, tím je kvalitnější a lepší. Samozřejmě v tomto pravidle existují výjimky, proto radím se vždy podívat ne na obal směsi (ne podle pěkné fotky potkana na obalu nebo jeho designu kvalitu nepoznáte), ale na složení směsi. Směs by neměla obsahovat moc tuků, naopak by měla mít aspoň nějaké živočišné bílkoviny a být druhově pestrá. No a pokud vám na nějaké směsce vyhovuje jedna věc a na další druhá, není nic jednoduššího než vzít obě a smíchat je dohromady. Nevýhodou pak je, že vám potkani ze směsky třeba něco jíst nebudou, takže to pak bez užitku vyhodíte. To ale nezaměňujte s mlsností vašich chlupáčů! Stejně jako vy nejdřív vyžerou to nejlepší a když jim budete misku stále doplňovat, nebudou jíst to ostatní. Proto dávejte takové množství krmení, aby do druhého dne zbyla jen troška.

Výroba vlastní směsi se může zdát na první pohled být jednodušší a lepší možností. Směsku upravíte podle chuti vašich potkanů, takže nic nevyhazujete a pokud jí mícháte ve větším množství, vyjde vás levněji. Bohužel ale většina lidí přehlídne ten fakt, že abyste potkanům dopřáli jak chutnou, tak zdravou verzi, měli byste se aspoň základně orientovat v nutričních hodnotách a potřebách potkanů. Výroba směsi není zase tak jednoduchá věc, jak to vypadá. Nemůžete se řídit tím, že potkan ví, co je pro něj dobré a to jí a co nejí, můžete ze směsky vyřadit. Ne, tak to opravdu není. Stejně tak jako nám, potkanům naopak chutnají tučné a nezdravé věci. Sama poslední dobou pozoruji, jak se hodně lidí dalo do tvorby vlastní směsi a ta je nakonec velmi tučná a nezdravá, prostě zcela nevyhovující. Proto než se rozhodnete směsku udělat, zjistěte si, jak by směska měla vypadat a v ní stále zachovávejte toto zdravé jádro s menšími změnami. Popřípadě se poraďte se zkušeným chovatelem.

Oba druhy směsek můžete doplnit plnohodnotnými granulemi pro potkany. Obsahují vyvážený poměr všech složek tak, jak má být. Potkan navíc sní všechno, nemůže něco vynechat jako ve směsce. Někteří chovatelé, zvláště velkochovy krmí pouze jimi, ale myslím si, že pro domácí chov zcela postačí je do směsky pouze přimíchat.

Ať už se rozhodnete tak, či onak, neměli byste zapomínat na to, že potkan má jiné stravovací potřeby v průběhu jeho života a snad nemusím podotýkat, že potkan je všežravec. Mladý potkan ve vývoji potřebuje různorodou a velmi bohatou směsku na bílkoviny, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny, aby dobře rostl a měl jak doplnit rychle mizící energii. Starý potkan zase naopak potřebuje silně omezit tuky, cukry, proteiny a některé minerální látky, jelikož má větší sklon k tloustnutí a organismus již nepracuje tak jako dřív. Největší nároky má vždy březí a kojící samice, která potřebuje podobné složení jako mládě potkana se zaměřením hlavně na bílkoviny. Proto je výhodné mít potkany po skupinách s podobným věkovým složením a měnit tak složení směsi dle potřeby.

TIP: Můžete se podívat na mnou doposavad koupené směsi a jejich fotky + popisky, jak jim to chutná i s cenami zde. Tady najdete všechny možné suroviny, které přidávám do jídla já a pár mých směsí k inspiraci zde.

Rozšířený jídelníček

Já tomuto zpestření říkám "večeře". Občas (někdo to dělá i denně) by se měl potkanům místo suchého zrní uvařit jiný chod. Myslím tím například uvařit těstovinky, jáhly či rýži a zamíchat s dalšími dobrotami. Nic nesmí být okořeněné a osolené! Přídejte k tomu třeba kukuřici, hrášek, syrové rybičky (grundle - můžete koupit mražené a pak rozmrazit), vařené kuře, hovězí, vepřové. Zamíchejte to se sýrem (pouze tvrdý), s vařeným vajíčkem natvrdo (žloutku málo, spíše bílek) nebo jogurtem. Můžete přidat i kočičí nebo psí konzervu.

TIP: Nejvhodnějším doplňkem bílkovin je vařené maso, pokud nemáte tuto možnost, pak používejte kočičí konzervy - obsahují více bílkovin než psí. Při výběru se opět řiďte složením konzervy a vyhledejte tu s nějvětším procentem masa. To samé platí o granulích.

Zelená strava

Potkani opravdu jí téměř všechno. Pochopitelně podávejte jak zeleninu, tak ovoce. Předpokládám, že ovoce/zelenina nebudou nijak závadné a budou umyté. Pozor na překrmování jedním druhem. Vhodné není nadýmavé ovoce a zelenina (cibule - jedině pouze vařenou a v malém množství, kapusta, zralé hrušky) a citrusové plody ve velkém množství (způsobují kameny v močových cestách). Někdy také mohou být problémy po požítí hlávkového salátu (kvůli dusičnanům z hnojení a postřiků). Pokud má ovoce zrníčka, tak pouze v malém množství, stejně tak pecky pouze jednu za čas. Nezapomeňte také někdy utrhnout něco z louky, oblíbené jsou pampeliškové listy, různé květy, jetel a další. Pozor na místo, kde rostliny seberete! Nemělo by to být u silnice (jedovaté látky od aut), tam, kde se venčí pejsci (možný přenos nemocí z moče) a rozhodně ne tam, kde byly použity chemické postřiky a jakékoli chemikálie.

TIP: Oblíbeným jídlem, s kterým si potkani vyhrávají, je utržená větévka z ovocného, ale i jakéhokoli jiného nejedovatého listnatého stromu. Lístky chutnají a o větvičky si obrousí drápky a zuby. Můžete tam nechat i plody jako třešně.

Různé doplňky jídla a pamlsky

Další důležitou složkou potravy je nějaký materiál na obrušování zubů. Vhodný je tvrdý chleba, různé větvičky ze stromů (nejlépe ovocné, pozor na jedovaté!!!, radši se podívejte předem do atlasu stromů), i když ty spíše obrušují drápky. Aspoň z mých zkušeností vyplývá, že klacky nikdo nekouše, ale mladé větvičky ano. V obchodech se dokonce prodávají minerální kameny k obrušování. Ty můžete pořídit také, vydrží docela dlouho a potkani získají důležité minerály.

V obchodech najdete mnoho dobrůtek a tak si vyzkoušejte, co vašim miláčkům chutná. Nejčastěji můžete koupit dropsy, které jsou v mnoha příchutích, jsou však velmi tučné. V dnešní době již však existuje mnoho dalších pochoutek a mnohdy i zdravějších. Neškodné a lahodné jsou i některé lidské pamlsky jako dětské piškoty. Pozor však na linii vašich mazlíků!

TIP: Pamlsky se snažte dávat, tak aby si je potkan za něco zasloužil. Ať už za návrat domů nebo za nějaký naučený trik, utužuje to váš společný vztah. Je to lepší než když je jen tak vysypete do klece. ;-)