Jdi na obsah Jdi na menu

Vrh Elfinky a Kemyška

Obrazek

Bohužel mám smutné zprávy. :-( Elfinka 10.4. (tedy 24.den březosti) musela na císařský řez a následně být vykastrována. Miminka nepřežila žádná. Elfinka je již v pořádku po narkóze. Nejdříve odmítala jíst a pít, ale to se nám snad dnes podařilo zlomit (ťuky ťuk).

 

Co se vlastně stalo? Začalo to již ve čtvrtek, kdy jsem u Elfinky v terárku našla asi 3 minikapičky krve, jinak byla ale v pořádku, tak jsem jí nechala v klidu. V pátek ve 12,45h se pod Elfinkou objevila malá loužička normálně zabarvené krve (1,5x1cm). Čekala jsem 2 hodiny, zda začne porod, ale Elfinka se očividně k ničemu neměla. Vzala jsem tedy holčinu radši na veterinu. Veterinář jí prohlídnul a konstatoval, že je zcela v pořádku, že miminka ještě nejsou ani sestouplá, takže nemá cenu dávat oxytocin. Měla jsem tedy Elfinku nechat v klidu, pozorovat a kdyby se cokoliv dělo, vëterinář byl připraven na mobilu. Ovšem ani celý zbytek dne se nic nedělo. Taktéž ani další den. Dala jsem si proto hranici do 16h pátek.

Když už jsem se začala připravovat na odchod, všimla jsem si, že pod Elfinkou je něco tmavého. Jdu se tedy podívat blíž a to už se Elfinka nadzvedla a já spatřila větší množství tmavé až skoro černé krve. To mi bylo jasné, že je něco špatně. Chvíli jsem čekala, co se bude dít, ale Elfinka jen uklidila všechnu krev a pak si lehla ke spánku.

Tedy jsem s ní utíkala na veterinu, kde jí byly postupně podány 3 injekce oxytocinu. Po hodině a půl se ale neobjevily žádné stahy. Elfinka tedy byla uspána injekční narkózou a připravena na císařský řez. Sama jsem byla u operace přítomna, abych veterinářovi pomohla, kdyby byla miminka naživu. Bohužel po otevření Elfinky se ukázalo, že není co zachraňovat. Miminka byla silně nevyvinuta. Jejich vývin mohl být ukončen okolo 10.-14.dne (tedy miminka i placenty měla podobný vzhled). Elfinka nakonec byla rovnou vykastrována, aby se zmenšilo riziko jakékoli infekce. Nyní je Elfinka v pořádku po narkóze, akorát se vypořádáváme s psychickou stránkou zákroku. Naštěstí už prdelka přestala odmítat pít a jíst. Momentálně je po slušném obídku, tak snad bude vše v pořádku i do budoucna.

 

Mé obrovské dík patří hlavně dvoum osobám, bez kterých bych to vše nezvládla. Prvně bych chtěla poděkovat Romče z ChS Gremleen's, která mi radila po celou dobu, uklidňovala mne a držela nám palce tolik dní! :o)) Dále samozřejmě nemohu zapomenout na výborného veterináře MVDr. Vavřína z veterinární ordinace Větrná, který se úžasně postaral o Elfinku ve všech směrech. A i když mne nemusel zachraňovat při operaci Elfinky, zachraňoval mě po celou dobu předtím. Mockrát vám oběma děkuji i za Elfinku!

 

Obrazek