Jdi na obsah Jdi na menu

Jak jsem se dostala k potkanům? 

Bublinka a Klíšťulka - siamka a americká modráAni nevím. Jen jsem od malička toužila po potkánkovi, aniž bych věděla, jak vypadá. Zřejmě mě ovlivnila kniha Čaroděj Zeměmoří, kde je zvířátko jménem otak. Přestože tento tvor vypadá úplně jinak, chováním a věrností je to potkan.

Nejdříve jsem měla dva džungarské křečíky, kteří se dožili rekordních 3 a půl let. Poté jsme měli pískomily, morče, kočku, psa. Po pěti letech jsem přemluvila rodiče a donesla jsem si domů prvního potkánka. Tito tvorečkové mě nakonec natolik nadchli, že jsem se rozhodla založit svou ChS. Je škoda, že jsem se tak nerozhodla dříve, protože už mám za sebou jeden vrh od Alasky Skanálu a Eddieho of PotkanMarvel. Vrh je zapsán pod CHS Skanálu jako vrh C. Nyní jsem se však konečně rozhoupala a doufám, že se potkánkům bude dařit a budoucí miminka najdou ty nejlepší majitele!

Během těch několika let, kdy už potkany mám, mi jich bohužel hodně prošlo rukama (někteří rychleji než bych si přála). Ze začátku jsem měla dost velkou smůlu. Potkánci mi umírali vesměs jeden za druhým. :-( Nakonec jsem však vydržela a myslím, že jsem udělala dobře. Příběh mých zesnulých potkánků, kteří si užívají spolu v nebíčku, najdete ve Hřbitůvku. A nějaké menší povídání o holčičkách, kteří mi momentálně zpříjemňují život najdete v menu pod jejich jmény. Přeji hezké počtení!

Proč právě název X-rats? 

Cikorka alias E.T.Mnozí z vás už možná tuší, ale radši to vysvětlím. Nechala jsem se inspirovat filmem X-men. Označení X-men je pro lidi, kteří mají paranormální (nadpřirozené) schopnosti. Když jsem měla první mimča, připadalo mi, že potkani těchto schopností mají tucty. Protože to, co vše dokázali, nebylo možné! A kolikrát i dospělí potkánci naprosto fantasticky dokáží překvapit. Dlouho jsem neváhala a zvolila tento název.

Pokud tedy budete mít miminko ode mně, nezapomeňte, že si berete miminko s nějakou nadpřirozenou schopností, protože to není jen tak nějaký potkan, ale X-potkan!

 

 

Jaké má stanice X-rats chovatelské plány a cíle?

Mé chovatelské začátky jsou výše popsané, od té doby se však mnohé změnilo. Každým vrhem (ať už podařeným nebo nepodařeným) jsem se něčemu přiučila, každým rokem stráveným přírodovědeckým studiem (zaměřeno na hlodavce) jsem se něco nového dozvěděla a další početné okolnosti chovu mě ženou dále v samostudiu všech věcí s ním spjatých. Myslím si, že i velkým ponaučením jsou machinace některých českých chovatelů (mimo jiné i hraní si na "velké zkušené chovatele" u zcela neoprávněných osob), stejně jako přetvářky některých zájemců o miminka a v neposlední řadě "kvalifikace" některých veterinářů.

Myslím si, že hlavním zlomem pro mě a můj chov, byl holandský import. Zlom to byl ve všech směrech. Zjistila jsem, jak se nahlíží na chov v jiných zemích a mohla jsem o tom diskutovat s velmi otevřenými lidmi. K mému štěstí se ještě po importované samici Elfarran narodilo velmi vzácné zbarvení zlatá himalájská/siamská, které mě nakonec dovedlo k anglickému chovu.

Díky velmi milé a zkušené chovatelce Estelle Sandford z Alpha Centauri Stud jsem se dostala u mě k naprosto zlomovým informacím o chovu a jsem jí velmi vděčná za neustálou pomoc a rady. Přestože to komplexně překopalo mé veškeré dosavadní vědomosti o chovu, neváhala jsem ani na chvilku, jelikož Estelle výsledky hovoří za vše. Moc dobře pamatuji na to, proč jsem se dala na chov - pro hlídání a pokud možno zlepšení zdraví potkanů. Dle mne není náhodou styl chovu v České republice a postupný úpadek zdraví u potkanů (samozřejmě to není jediný důvod). Rozhodla jsem se tedy řídit radami Estelle a já jen doufám, že se vše podaří a konečně docílím aspoň o trochu lepšího zdraví svých sveřenců, ne-li o hodně lepšího.

Obrazek

Jaké potkánky ChS X-rats chová?

Nejdříve bych chtěla zdůraznit, že mám potkánky hlavně pro své potěšení. Když mám ale možnost předat dál vynikající povahu a geny ve všech směrech, pokouším se o kvalitní vrh. Nemnožím tedy za každou cenu na úkor kvality. Proto mám mláďátka jednou za čas (i vzhledem k menšímu počtu mých samic). O to víc se na ně těším a na prccích je poté znát plnohodnotná péče.

Věnuji se pouze dvěma barevným liniím - stínové barvy a americká modrá linie. Pokud se někdy objeví jiné barvy, tak se bude jednat pouze o pár ojedinělých vrhů. Obě tyto linie se snažím nejlépe chovat s dumbo oušky a srstí standard a rex. Samozřejmě se u mne objeví i potkánci se standardníma ušima, kvalitní srsti velveteen se také extrémně nebráním.

Stínové barvy

Mým hlavním zaměřením jsou siamské linie, jež jsou po dlouhý čas mým velkým snem. K naplnění mého snu přesto došlo teprve nedávno. V siamské linii chovám hlavně černooké variety, ale čas od času se ve vrhu objeví nějaký ten červenooký lumpík. V této linii zatím mám barvy: černooká siamská (BES) / siamská, černooká himalájská (BEH) / himalájská a velmi vzácnou barvu zlatá himalájská (GH) / zlatá siamská (GS). Všechny barvy vždy se znakem solid. Tuto linii zásadně odchovávám chovatelskou metodou linebreedingu, inbreedingu a občasného outcrossingu kvůli zesílení velmi dobrého zdraví linií (více o této metodě zde).

Americká modrá linie

Americká modrá linie byla mou začínající linií, jejíž chov jsem bohužel musela po čase přerušit. Právě zdraví této linie se stalo velmi slabým. K chovu se však vrátím díky novému importu z Anglie, od kterého si slibuji právě pevné zdraví a krásnou sytou barvu. V této linii plánuji odchovávat pouze barvy: americká modrá, černá, modrá agouti a agouti. Tuto linii bych ráda měla se znaky solid, berkshire a hooded, ale uvidíme, jak to dopadne. Linie bude zpočátku odchována outcrossingem na česká a mnou ověřená zvířata a poté se vlastnosti pokusím upevnit linebreedingem a inbreedingem.

Obrazek 

Co to je NFRS a proč nechováte pod ČSCH?

NFRS je zkratka pro National Fancy Rat Society a jedná se o anglický potkaní chovatelský klub. Mimo jiné se jedná o vůbec nejstarší chovatelský klub potkanů na světě. Sdružuje zejména anglické chovatele, ale vyskytují se pod nimi i zahraniční chovatelé. Mezi takové se pyšně hlásím i já od 24. 1. 2011, jelikož je pro mne poctou, že jsem byla do klubu pozvána a nakonec se stala jeho členkou. Ani ve snu by mne nenapadlo, že se tak někdy stane. Zkontrolovat si to lze třeba ZDE.

Pod ZO Chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců jsem byla téměř 4 roky (14.6.2006 - 31.3.2010). U ZO mi nadále nevyhovovaly jejich podmínky na vše možné, ani se mi nelíbí směr, kterým se klub vydal. Taktéž chci chovat pod klubem, který hledí na své jméno, hájí si ho a tedy má u chovatelů a ve světě svou cenu.

I když nechápu, proč tento přestup rozvířil vody v chovatelských řadách, stalo se. Nevím, zda je to závistí, nepochopením, či čímkoli jiným, ale každý by si měl uvědomit, že žijeme ve svobodném státě a každý má právo se rozhodnout, pod kterým jménem klubu bude chovat.

 

logo.jpg zelena-mid-01p.jpg