Jdi na obsah Jdi na menu

Zdraví u X-rats

I když se chovatel jak chovem, tak podmínkami chovu, snaží dosáhnout toho nejlepšího zdraví svých jedinců, nikdy se nevyhne faktu, že víceméně každý potkánek někdy onemocní nebo se zraní. V tomto článku bych ráda nastínila, jak je u nás postaráno o potkánky z hlediska zdraví a nakonec dodávám pár číselných údajů.

Jak je postaráno o nemocného či zraněného potkánka?

Jestliže začne potkánek jevit známky onemocnění nebo se zdá být zraněný, tak nejdříve posoudím, zda je potřeba ihned navštívit veterináře. Jelikož již chovám mnoho let, lehce takovou hranici rozeznám a když si nejsem jistá i po poradě s jinými zkušenými chovateli, tak vždy radši veterináře navštívím. Hodně věcí, již také dokáži sama vyřešit doma, i když by jiní museli veterináře navštívit, k čemuž mi i dopomáhá rozsáhlá lékárnička.

Nemocný či zraněný potkánek je pak dán mimo ostatní, i když jakmile to jen trochu jde, tak takového jedince nechávám v kleci s ostatními. Přeci jen léčení na samotce by určitě nebylo příjemné nikomu.

krtek-01p.jpgPotkan je nejčastěji přendán do terárka, které mám k tomuto účelu, nebo někdy je i lepší přepravka s kulatými rohy (třeba na probouzení z narkózy). Jako podestýlku pak dávám nejčastěji pouze toaletní papír - bezprašný, bez možné alergické reakce, jednoduše vyměnitelný, dobře saje vlhkost, teplý, nemá malé částečky, které by se dostaly do rány. Pokud už má zvíře lépe zataženy rány nebo se jedná o nějakou nemoc, tak spíš používám skartovaný papír - vydrží déle, pro lazara je to měkčí a větší vrstva a zbylé dobré vlastnosti předešlého zůstávají. Občas přidám nějakou látku na zachumlání a další doplňky záleží na stavu nemoci či zranění. Chuděrka je pak co nejdříve vrácen mezi ostatní a mezitím je pouštěn s ostatními na procházky, aby nebyl v úplné izolaci.

Jakého veterináře navštěvujete?

Jelikož většinu času trávím v Českých Budějovicích, mám hlavního veterináře zde. Další veterináře využívám v Praze a ojediněle jezdím za danými specialisty i mimo tyto města.

Veterinární ordinace Větrná (Č. Budějovice) - MVDr. Vladimír Vavřín

Zde jsem pečená, vařená a na pana doktora nedám dopustit. Je to specialista na terarijní zvířata a exoty, ale rozhodně se i skvěle vyzná v hlodavcích. Na chirurgické zákroky má zlaté ručičky a po pravdě jsem ještě v tomto ohledu nepoznala lepšího veterináře. Na zvířatech mu záleží, velmi dobře ovládá dávkování injekční narkózy a ceny jsou příjemně nízké. Již s ním mám bohaté zkušenosti i v oblasti velmi těžkých zákroků a zatím jsme vše zvládli velmi dobře. Občas jen dává moc rád antibiotika, takže s nachlazením k němu chodím až když jsem si jistá, že jsou potřeba atb.

Otevírací doba a adresa zde.

Veterinární klinika Bílá Hora (Praha) - MVDr. Lenka Chylíková

Paní doktorku Chylíkovou považuju za jednu z nejlepších odborníků na potkánky v republice. Umí řešit velmi ojedinělé problémy, na rovinu vám řekne, jaké jsou možnosti a zda vůbec má cenu léčení podstoupit, či ne. I když se to na první pohled zdá jako prkotina, tak až si zažijete drahou léčbu veterinářů a zbytečné vyšetření, která nikam nevedla už od začátku, tak pochopíte. Přivítáni budete vždy milým úsměvem, pro pacienty by se rozkrájela a věřte, že si vás za chvíli bude pamatovat. Mám taktéž již bohaté zkušenosti a to s léčbami, kde jiní už dávno nevěděli a jakoukoli léčbu vzdali, zato MVDr. Chylíková to s obavami nakonec zdárně vyléčila bez následků.

Webové stránky zde.

Veterinární klinika Anima (Praha) - MVDr. Julie Janoušková??

Tuto kliniku na Arbesově náměstí prostě nemám ráda, jelikož jsem jí navštívila mnohokrát a nikdy nic nevyléčili, ani nevyřešili. Naopak jsem ještě většinou dostala vynadáno za to, že jsem se opovážila navrhnout o co se jedná. Bohužel je pár metrů od bytu v Praze a tak, když je urgentně potřeba pomoc, musím právě tam. Pravdou je, že většinou narazím na MVDr. Sojku, kterého pokládám za arogantního blbečka, který mi již dvakrát málem zabil potkana špatnou léčbou nebo dávkováním. MVDr. Sedláček je lepší, ale specialista na pejsky a tak pro potkánky také není nejvhodnější. Dobrá je prý MVDr. Janoušková, ale bohužel jsem ještě neměla tu čest se s ní v ordinaci potkat.

Webové stránky zde.

Veterinární klinika Vetlife (Kladno) - MVDr. Barbara Lenská a MVDr. Jana Vondrůšková

Tuto veterinu na Kladně jsem navštívila kvůli oční specialistce MVDr. Lenské. U potkanice prováděla operaci víčka, tedy spíše poradila a provedla MVDr. Vondrůšková, jelikož tou dobou odcházela doktorka Lenská na mateřskou dovolenou. Přístup byl vynikající s velkou vstřícností a operace dopadla dobře. Co víc si přát, zvláště když je operace maximálně obtížná a jiného veterináře, který by se k tomu odvážil jsem nenašla? Určitě bych jim svěřila potkánky i na jiné zákroky.

Webové stránky zde.

staricci-01p.jpgMáte finanční rezervou na nečekané zdravotní výdaje?

Jelikož si potkánky platím zcela sama, mám i rezervu na nečekané výdaje. Většinou se snažím potkánky pořizovat ne najednou, ale vždy okolo půl ročního rozestupu. Jednak z psychického hlediska, kdy mi neodejde moc zvířat najednou a také právě z finančního hlediska. Člověk pak nemá velké výdaje najednou, když má klec plnou staříčků. Někdy se však stane, že se toho navalí moc najednou. V takovém případě mi pomohou rodiče.

Kolik se vám dožívají potkánci?

Pár slov úvodem... nejdříve chci podotknout, že mi více záleží na kvalitě prožitého života než na jeho délce. Nejsem zastánce opakovaných operací potkana, aby se pak život prodloužil o několik dnů, které potkánek stráví rekonvalescencí. Ani nepodporuji trápení, kdy majitel čeká než potkánek umře "přirozenou smrtí" a nic nepodnikne pro pomoc. Když to jde a potkánek chce, tak bojuji s ním do poslední chvíle, ale když je potřeba a situace je bezvýsledná, jsem schopná ukončit život mého miláčka, i když je to vždy to nejtěžší rozhodnutí v jeho i mém životě.

I tak ale následující čísla mohou napovědět o tom, jak se potkánkům u nás daří, jelikož mám za sebou již více potkánků z různých prostředí. Berte však v potaz, že potkánci jsou pro mě všechno a tato čísla jsou jen čísla.

Do výpočtů jsou zařazena pouze zvířata, která již umřela. Nejsou tam zvířata, která umřela zraněním, cizím zaviněním nebo utekla. Po kliknutí na jejich jména se dostanete na jejich osobní stránku, kde najdete důvod smrti nebo ho najdete ve zdravotní kartě. Potkani bez původů jsou ze zverimexu a množitelů. Potkani z jiných ChS zahrnují pouze potkany z českých a slovenských ChS bez mých odchovanců, ty najdete na dalším řádku a potkany z importů ještě o další níž. Medián je střední hodnota ze všech hodnot a tak nám řekne lépe, jakého věku se nejčastěji dožívají má zvířata - nezkresluje jako průměr aneb ne jako já jsem neměl nic, ty dvě a oba jsme měli jedno.

Jako poslední věc bych ráda upozornila na to, že ze statistického hlediska jsou počty zcela zanedbatelné a lehce ovlivnitelné vzhledem k malému počtu čísel. Každé další nové číslo s výsledným výpočtem dosti zamává. Tedy při posuzování, zda je číslo nízké nebo divné, na to berte ohled a koukejte na tabulku s rozumem a zdravou rozvahou. ;-)

  Nejmladší Nejstarší Průměrný věk Medián stáří Počet potkanů
Potkani bez původu

1,25 měs.

Bella

15 měs.

Lékorka

5,5 měs.

*6,5 měs.

2,75 měs.

*3 měs.

4

*5

Potkani z jiných ChS

16 měs.

Bebešina Kamélie

37,5 měs.

Ježibaba de Loren

25,75 měs. 24,75 měs. 8
Potkani z X-rats

10,5 měs.

Cliché of X-rats

34 měs.

Desert Rose of X-rats

25,5 měs. 24,5 měs. 9
Potkani z importů

16,5 měs.

Aquarius Moonlight

*15 měs.

Aquarius Midnight

29 měs.

Mayumi van Rattonia

24,75 měs.

*22,25 měs.

28,5 měs.

*22,5 měs.

3

*4

Všichni

1,25 měs.

Bella

37,5 měs.

Ježibaba de Loren

22 měs.

*21,75 měs.

*21,75 měs.

**21,5 měs.

23 měs.

*23 měs.

*23 měs.

**22,75 měs.

24

*25

*25

**26

* ... Midi sice měla zdravotní problém, ale ten jí bezprostředně neohrožoval na životě, bez operace by pravděpodobně ještě žila dlouho, proto je její zařazení do tabulky sporné. Údaje s hvězdičkou s ní počítají, bez hvězdičky jsou bez ní.

* ... Xibalba umřela na následky problematického porodu (možná i kvůli špatně provedené operaci). Normálně bych jí do tabulky nezařadila, ale aby někdo neměl kecy, tak jsem jí tam přidala. Pravidla jsou stejná jako u Midi.

Jestli chcete vědět, jak se daří mým odchovaným vrhům zdravotně, pokračujte sem.