Jdi na obsah Jdi na menu

Ametyst z Květnice

(20. 3. 2020 - † 16. 9. 2022)

amik-starik.jpg

Short hair, lilac fawn

(Aa bb C- dd DgDg P- Sisi Uu SaSa WaWa)

 

Test na cukrovku: negativní (7. 1. 2021)

 

otec: Metal Hamster Triffid - short hair, opal, mottled

matka: Safira of X-rats - short hair, BE lilac

 

Tento vrh Joanny a Kačky se mi moc líbil od počátku a doufala jsem, že krytí starším samečkem vyjde. Nakonec se podařilo a i vzhledem k tomu, že mi nevyšly plánované importy, tak jsem se rozhodla si z vrhu vzít chlapečka. Vrh hodně překvapil barvičkama. Barva, která měla poměrně malou šanci na to se vůbec objevit, se stala na úkor opálové jedinou barvou ve vrhu. Vskutku hříčka přírody. A tak místo opálové barvy ke mně zavítal další lilac fawn krasavec. Mám tuhle barvičku děsně moc ráda a musím říct, že Amík je opravdu krasavec. Celý vrh je velmi vydařený. Navíc je to takový kliďásek a moc hodný klučík. Do klučičí skupiny zapadl jak nic, tak uvidíme, jak poroste a jak se vyvine jeho povaha, ale už teď jsem z něj moc nadšená. :-)

Amík je takový pro mne trochu nový typ křečíka povahově. Je poměrně aktivní, stále běhá po boxíku, rád sportuje v kolečku, ale spíše tak korzuje okolo všech kluků a jak kdyby je hlídal. S klukama vychází suprově. Vlastně až bych řekla, že je na nich závislý. Člověka moc k životu nepotřebuje. Přijde pozdravit, při braní do ruky ztuhne a venku si je nejistý. Občas je ztuhlý, jindy zase svižněji chce být radši někde jinde... no jinde... zpátky u kluků! Ještě jsem takového sociálního závisláka neviděla. Jinak hezky narostl a je ho kus, ale povahově je to takový moula, tak uvidíme, jak se změní s první nevěstou časem.

Amík už je starší a změna se zatím dostavila v tom, že je línější, kolečku už tolik nedá... zároveň však narostla jeho láska k jídlu. To je znát na jeho faldících všude dokola. :o)) Tím, že je to velký sameček se to ještě trochu schová, ale nadšená z toho nejsem. Jinak je v kleci stále takový ten nekonfliktní střed. Je zvědavý, všude první. Hlavně že je ve svém boxíku a u kluků. Tam je naprosto pohodový, ale jak se vyndá ven, tak už samotný přesun je v napjaté fázi a venku je velmi nervózní. Je to zvláštní klučina. První nevěsty se snad brzy dočká.

Byla jsem zvědavá, jak se bude Amík chovat, až si poprvé užije. Přeci jen je to největší samec v boxu a kdyby chtěl, byl by alfa raz dva. Amíkovi ale očividně vyhovuje být stmelovacím prvkem všech ve skupině. Vždy se rád ujme nováčků a ochraňuje je a ukecává velitele, že o nic nejde. Je fakt úžasný a ani po krytí se na tom nic nezměnilo. Nezměnilo se ani nic na chování mimo box. Tam je nesvůj, nervózní a nemá to rád. Nejlíp je doma s klukama nebo s holčičkou. :-)

Amík už je dvou letý staříček, který pohubnul, ale pořád si to vesele šmajdá dál. Ve skupince je stále pohodový, ale je pravdou, že už má rád svůj klid a někteří mladí divoši ho trochu rozčilují. Naštěstí má u nich slušný respekt, takže mu stačí na ně vybafnout a je klid. K jeho druhým narozeninám jsem zkusila mu udělat radost a ještě si ho nechat užít s holčičkou a na výsledek aktuálně čekáme, ale vypadá to nadějně. :-)

Amíkových potomků jsem se nakonec ještě dočkala. Ačkoli se narodilo hodně miminek, nakonec přežilo jen jediné a já jsem moc pyšná, že klučina skončil v chovu. Amík totiž předává super povahy, barvy a hlavně zdraví. Tak nějak jsem si tu na něj zvykla jako na stálici ve skupince, která nikdy nedělá problémy a takové zvířátko je k nezaplacení. Zhruba měsíc před úmrtím začal Amík opravdu dědkovatět, ale furt byl čipera a nedával na sobě nic extrémně znát. No a jednoho dne zkrátka nevstal. Byl nalezen stočený v klubíčku, jak pokojně spí už navždy. Je mi to moc líto, ale na druhou stranu mne hřeje pocit, že si prožil tak spokojený a dlouhý život a odešel takto pokojně obklopen kamarády. Bude nám tu všem chybět!

Odchovy: vrh G2 (7), vrh Y2 (1)