Jdi na obsah Jdi na menu

Avanti of X-rats

(♥ 21. 5. 2022 - † 12. 3. 2023)

avanti-05mes-01p.jpg

Short hair, blue, silvering

(aa B- C- dd Dg- Pp sisi Sasa Wawa)

 

Test na cukrovku: negativní (18. 2. 2023)

 

otec: Di Angolo's Mauricius (NL) - short hair, opal

matka: Nissa of X-rats (CZ) - wavy, satin, dove

 

Maminka Nissa dělala problémy s druhým krytím, ale zkušený Maurýk nakonec vše zvládl a narodila se krásná miminka. Původně jsem si z toho vrhu nechtěla nic nechat, ale vzhledem k jiným nepodařeným vrhům a dobré povaze mláďat moc hezkého typu jsem si konečně splnila dlouholetý sen a to je modrý kluk. Je to vtipné, ale vždy to dopadlo tak, že jsem si nemohla nechat modrého kluka a tak se konečně podařilo s Avantim. Další přidaná hodnota je ta, že toto je poslední vrh veleúspěšného Mauricia, po kterém jsem si zatím nenechala jediného potomka a tak si nechám právě kluka, následovníka. Avanti je mazlivý miláček, akorát aktivní, akorát sebevědomý a já doufám, že se z něj nevyloupne silvering a ta krásně tmavá modrá barvička mu zůstane.

Avanti je kopie svého tatínka... neuvěřitelně kontaktní rarášek. První u dvířek a hned hop do ruky a mazlit se. Máte pocit, že je tu jen pro vás a nic jiného není důležité. Jen to má tu chybku, že se tak chová ke každému. :-D Na jméno slyší, ale obvykle ani není potřeba volat. Ve skupince je takový ten kámoš s každým, každý ho bere. Dle předpokladu zatím zůstává trochu menší, ale to je pro můj chov jedině dobře. A jak jsem tak trochu tušila, přijde mi, že barva začíná nenápadně světlat, takže nejspíš bude opravdu silvering. Je to trochu škoda, ale když už, tak už a mohl by vybělat co nejvíce. Ale to je naprostý detail. Je to můj miláček a já už se těším, až bude moci zase geny předat někam dál a pokračovat v této povahově skvělé linii.

Avanti už je zralý chlapák a já k němu v podstatě nemám co napsat nového. Je to menší kuliferda s obříma očima, které na vás okamžitě upře, jen co vás zaslechne. Loudí tak asi 20x denně, že nutně chce k vám se mazlit a průzkumničit v okolí. Neskutečně si užívá lidskou pozornost a mazlení. Někdy mám i pocit, že víc než tu křeččí. Vždy se nadšeně ujme nováčků ve skupince a pomůže jim se sblížit i s ostatními. Celkově mi přijde, že je taková máma a inklinuje hlavně k nováčkům, o které pšečuje a má je za nejlepší kámoše... a jak na ně přijde puberta, tak ho to přestane tolik bavit. No, já se mu ani nedivím. :-D Doufám, že se brzy dočkám nějakých jeho potomků a tato skvělá povaha bude pokračovat.

Jsou situace, které se špatně vstřebávají a člověk si pak vyčítá, jestli něco neměl udělat jinak, ale to něco by udělal jinak jen tehdy, věděl by, co se stane. A tak to bohužel nefunguje. Do klučičí skupinky jsem vracela kluky po krytí, včetně Avantiho, a k nim přidala mládě a nového importovaného samečka. Jenže bohužel importovaného samečka nechtěli kluci přijmout a shodou jedné blbé nálady nevraživost vůči němu prudce vygradovala v jednu obří bitku, kdy se do něj pustili všichni. No a při tomto velkém guláši Avanti dostal tvrdou ránu, která ho bohužel o 3 dny později stála život. Furt jsem doufala, že to ustojí, snažil se, měl extra péči, ale bohužel se nepodařilo. Strašně mi to štve. Můj velký oblíbenec, po Maurýkovi, zlatíčko největší, zrovna na začátku chovu... jediné, co můj zármutek zmenšuje je skutečnost, že se mu před pár dny narodila miminka. První a bohužel i poslední. Je to pro mne obrovská rána. Pořád to nemohu moc vydýchat, ale bohužel se čas od času takovéhle blbosti v chovu společenských zvířat stávají, ale zvyknout si na to nejde. Vyhasl mladý a velmi nadějný život. Jeho pohled tu v mých vzpomínkách bude navždy. :'(

 

Odchovy: ? (?)