Jdi na obsah Jdi na menu

Blossom Hamsters de Prague

(♥ 23. 1. 2020 - † 1. 8. 2021)

blossom-14mes-02p.jpg

Short hair, lilac fawn

(Aa bb CC dd Dg- PP  SaSa WaWa)

 

Test na cukrovku: negativní (16. 2. 2020, 13. 6. 2020, 9. 1. 2021)

 

otec: Chappie of X-rats (CZ) - short hair, lilac fawn

matka: Amálie Hamsters de Prague (CZ) - short hair, BE lilac

 

Už z prvního vrhu Hamsters de Prague jsem si chtěla nechat chlapečka, ale bohužel byli oba kluci svým zbarvením nevhodní do chovu. A tak jsem se rozhodla počkat na další generaci. Narodila se 4 krásná mláďátka, všichni ve zbarvení lilac fawn. Vyplatilo se. Jana mi přivezla mimča ukázat, abych si mohla vybrat a co se nestalo... naprosto mne uchvátila holčička Blossom, která jak kdyby vypadla z oka nedávno zesnulé babičce Niyušce. A nastal problém. :o)) No, netrvalo to moc dlouho. Holčička byla opravdu překrásná, u paničky pracují hormony a tak nakonec opět místo kluka u nás nakonec zůstala holčička. Zatím je hrozně hoďnoučká, miloučká, taková až trochu zakřiknutá. Hotové zlatíčko jako babička. Tak uvidíme, až se rozkouká...

Blossomka je opravdové zlatíčko. Je velmi milá a mazlivá. Naprosto nekonfliktní v kleci, člověk ani neví, že jí má. Slyší na své jméno a přiběhne se vždy zvídavě podívat, co se děje. Jinak je to docela aktivka. Ani tolik neběhá v kolečku, mnohem radši běhá po svých trasách v boxíku. Je to docela srandovní a dokáže vyvinout opravdu neskutečnou rychlost. Jinak je to taková okatá princezna. I když byla trochu menší jako malá, tak pomalinku dorostla do akorátní velikosti a já už se těším na první potomky.

Blossomka se o svůj velký vrh moc hezky postarala, ale vzal jí všechny síly. Chudák hodně pohubla, vylysala a celkově vypadala velmi vyčerpaně. Nakonec se po pár měsících sebrala a já si pohrávala s myšlenkou, že bude mít druhý vrh, ale nakonec jsem se rozhodla, že její dceru už mám, tak jí nebudu zbytečně zatěžovat dalším odchovem, který pro ní byl velmi vyčerpávající. Blossomka je takovou hodnou, neutrální stálicí v boxíku, takže je super, že jí mohu v klidu dát k dominantnějším samicím a dělá to dobře všem. Stále je velmi hodná i k lidem. Na zavolání přijde, do ruky přímo hned neleze, ale počká si u ní než si jí sama vezmu. Je to taková hodná broučinka. :-)

Blossomka se bohužel cca měsíc po odstavu mláďat neskutečně změnila. Stále bojuje s různě rozšířeným pelicháním srsti, které zhoršuje stres a zřejmě i hormonální výkyvy. Co se však nejvíc změnilo je její naprosto nepředvídatelné chování doprovázené silnou dominancí, neopodstatněnými agresivními výpady a celkově nestabilní povahou. Předpokládám po mých zkušenostech, že se jedná o nádor hypofýzy, který způsobuje takové změny chování a hormonální potíže. Bohužel jsem si obdobné věci zažila na potkanech a její příznaky jsou v podstatě totožné. Zatím bydlí ve skupince, která je velmi hodná a toleruje její nestálost, ale poslední dobou i hodně hubne, tak uvidíme, jak dlouho s tím vším zvládne bojovat. Je moc těžké vidět, jak se tak skvělé zvíře promění v něco, čemu samo nerozumí a často je dezorientované samo sebou. Pokud by se stav zhoršil a život se stal spíše trápením, radši jí nechám uspat, ale zatím si to nemyslím.

No, netrvalo to dlouho od mého posledního zápisu a Blossomku jsem nalezla mrtvou. Těžko určit skutečnou příčinu. Před smrtí se její stav nevymykal normálu, ale její normál byl velmi dlouho posunut. Osobně si myslím, že měla nádor v hlavě, ale pitva udělána nebyla. I když její život nebyl zrovna jeden z těch nejlehčích, nikdy nezapomenu na to překrásné mláďátko, které mi tak učarovalo. Jsem ráda, že jsem mohla mít reinkarnaci babičky Niyi a snad se zadaří v dalších generacích. Nechť si zase tam nahoře skotačí jako za mlada. :-)

Odchovy: A2 (7)