Jdi na obsah Jdi na menu

De Twentse Campbelli's Yorozu

IMPORT HOLANDSKO

(8. 11. 2021 - † 9. 11. 2022)

roza-07mes-01p.jpg

Short hair, black, silvering

(aa Bb C- Dd Dg- P- sisi U- Sa- WaWa)

 

Test na cukrovku: negativní (7. 2. 2022, 17. 3. 2022, 21. 9. 2022)

 

otec: DTC's Ditz (NL) - short hair, blue, silvering

matka: DTC's Koelewijn (NL) - short hair, chocolate, silvering

 

Yorozu nebo-li Róza je mladá slečna, která je u mne zatím krátce a tak se teprve poznáváme. Zatím se jí mazlení a celkově dotyky od lidí moc nepozdávají, ale to může být i tím, že si zde zatím za těch pár dnů nestačila zvyknout. Barvu má mírně nahnědlou, uši krapet delší, ale je stále v růstu, tak uvidíme, jaký bude výsledek. Rodokmen má velmi zajímavý a já doufám, že časem bude přínosem pro chov, ale vše je teprve v plenkách. Musíme se nejdříve pořádně poznat a pak uvidíme, jak velká a dlouhá práce to bude. :-)

Róza už si lépe zvykla na lidi, ven jí stále musím brát přes ruličku, ale v ruce je čím dál lepší, klidnější a už se i v ní nechá hladit. Ve skupině je bohužel problematická. Nejdříve má tendenci napadat, ale ne z agrese, ale spíše vlastní nejistoty a nervozity. Starší holky už jí konečně vysvětlily, že takto se to nedělá, ale někteří její chování nemají moc v lásce. Ale vše si postupně sedá a já u Rózy vidím každý den velká zlepšení a myslím, že její první mimča by jí též mohla pomoci se usadit a trochu zklidnit. Uvidíme.

Róza se opravdu po prvním vrhu neskutečně změnila a k lepšímu. Ve skupince je bezproblémová, je klidná a naprosto spokojená. I ke mně přijde na zavolání. Vzít jí ven musím přes kokos, ale v ruce se pak už nechá klidně hladit, mazlit a sem tam snese i pusinku. Mimo své území se pak chová na pohodu, i si sama vleze do ruky. Udělalo mi to opravdu velkou radost. Tak doufám, že se podaří vybrat i správného partnera do druhého kola a dcera, která tu zůstane, bude mít zase o kus lepší povahu.

S Rózou jsem se opravdu snažila... jak si k ní najít cestu i přes její na počátku ne moc příjemnou povahu, tak i v nesnadném hledání jejího vytouženého partnera. Róza je totiž trochu holka od rány a jen tak nějakýho cucáka nepřijme. V létě 2022 jsem u ní vystřídala 4 různé samce... jen dva se s ní dokázali spářit, ale přesto z toho nic nebylo. Pokaždé se z toho vyklubala pouze falešná březost. Bylo mi to líto, protože jsem si z prvního vrhu nic nenechala a přeci jen jsem to s touto linií chtěla zkusit aspoň 1-2 generace a zjistit, zda to má smysl. Nevadí, dáme pauzu a zkusíme to opět na podzim a když to tak má být, tak se i dočkáme miminek. :-)

Podzim je zde a Róza si opět trochu zavymýšlela... nicméně mne překvapilo, že Merlina přijala okamžitě. V prvním kole páření to opět dopadlo falešnou březostí, které jsem ještě v den "porodu" nevěřila a doufala, ale nakonec se mi Róza vysmála a já k ní samečka vrátila a říkala si, že teď už to snad vyjde. Jenže pár dní po druhém krytí se u Rózy objevil nádor mléčné žlázy. A tak jsem věděla, že z toho nejspíš nic nebude a že bude problém hlubší než jsem si myslela. Z vrhu samozřejmě nic nebylo, sameček byl zavčas oddělen, aby nedošlo k dalšímu krytí a já Rózu vrátila zpět k holkám. Co se mi nelíbilo byl fakt, že nádor neskutečně rychle rostl a stále více a více šel na střed těla. Jednoznačně byl neoperovatelný a Róze se navíc velmi zhoršila kvalita srsti a bylo znát, že je i nerudná na holka, s kterými obvykle vychází bez potíží. A pak jsem se probudila, šla pozdravit křečíky a najednou koukám, že je všude spousta krve a Róza krváci a ne úplně málo z pochvy. Veterinářka už bohužel jen mohla doporučit uspání vzhledem ke stavu křečice. Pitvu jsem nenechala dělat, ale dle rychlého náhledu se nejednalo pouze o nádor mléčky, ale o nádor, který byl rozšířený a prorostlý pohlavním ústrojím a to byl pochopitelně i důvod toho proč Róza nemohla zabřeznout. Je mi to moc líto, ale věřím, že to takto bylo pro ní nejlepší. :-(

Odchovy: vrh Y2 (1)