Jdi na obsah Jdi na menu

***

Jorrith of X-rats

(♥ 10. 11. 2018 - † 8. 7. 2020)

jorrith-rok-fin.jpg

Short hair, opal

(Aa Bb Cc dd PP Dgdg Sasa WaWa)

 

Test na cukrovku: negativní (15. 2. 2019)

 

otec: Le Soleils Jigo (NL) - short hair satin, opal

matka: Carrie of X-rats - short hair, blue

 

Přála jsem si po Carrie modrou pokračovatelku linie, ale nakonec se narodily jen dvě opálové holčičky a tak si stačilo vybrat, která princezna to nakonec bude. Jorrith byla od začátku největší jedlík, dobrodruh a aktivista. Dlouho jsem si chtěla nechat trochu zakřiknutější sestřičku, ale Jorrith si nakonec prosadila svou. :o)) Jsem zvědavá, jak raubířka poroste.

Z Jorrithky vyrostla opravdu vlemi krásná a ukázková samička. Bohužel jak už se prosazovala jako malá, její dominantnější povaha s vyšším věkem narůstala také. K lidem je přátelská a poměrně mazlivá, ale s ostatními křečky má problém. Nejen že chce všem vládnout, ale navíc ráda pozlobí i ty, kteří se jí podmaní. Jelikož její mamka se po vlastních miminech hodně zklidnila, rozhodla jsem jí dopřát mimča. Snesla až několikátého samce, který se jí nebál a tak se mohl narodil nádherný vrh M.

Musím říct, že maminkou byla vynikající a já neodolala a nechala jsem si dceru. Její naprostý opak. Velmi hodnou, až zakřiknutou opálovou holčičku. Bohužel Jorrithky chování vůči ostatním křečíkům se po miminech ještě zhoršilo a já jí nemohla s nikým nechat žít ve skupince. Prostřídala několik možností a vždy to dopadlo velkými boji. Chvíli tedy žila sama a až pak se chytila v jedné skupince, kterou jsem nakonec mírně zmenšila na trojici. Chvíli to fungovalo, ale pak si začala dovolovat na Kaori. Když zůstala jen ve dvojici s mou nejhodnější samicí, říkala jsem si, že to takhle bude dobré. Bohužel po měsíci soužití v této dvojici Jorrithce přes noc nějak přeskočilo a Berušku ukousala k smrti. Nikdy se mi to ještě nestalo a byl to pro mne docela šok. To byla pro mne konečná. Jorrithka už nikdy nebude mít žádného spolubydlícího. Nestojí mi to za ty nervy. Hodně mně zklamala a já se velmi poučila.

Původně jsem Jorrithku neměla v plánu znovu krýt, ale dcerunka Misty byla neplodná a já bych kvůli tomu přišla o mou nejstarší liniix. A tak jsem vybrala toho nejhodnějšího samečka a riskla to. Jorrithka opět ukázala, jak skvělou maminkou je a 5 mláďátek bylo naprosto dokonalých. Nechala jsem si překrásnou Therinku. Zůstala bydlet s mamkou a bylo to naprosto bez potíží a já měla radost, že Jorrithka není úplně sama. Později měla i Therinka svá mláďátka a tak došlo k jejich oddělení. Jorrithka se zdála to nesla bez problémů a já se nakonec rozhodla Therinku nechat s její dcerunkou v jiné skupince. Přeci jen Theru dospěla a já se bála dalšího nečekaného incidentu.

Jorrithka zůstala u mne v práci, odkud jsem odešla na mateřskou dovolenou. Bohužel záhy na to umřela v relativně nízkém věku. Nikdo prý nic podezřelého nezpozoroval. Hodně mne to překvapilo, protože to byla veselá, krásně velká samice v dobré kondici. Člověk nikdy neví... :-( I když jsem jí ten útok nikdy neodpustila, měla jsem jí moc ráda. Chybí mi.

Odchovy: vrh M (6), vrh T (5)