Jdi na obsah Jdi na menu

Rian von Pako

Rian von Pako

(3. 1. 2008 - † 7. 12. 2009)

Prdelka krásná

Standard, Dg, odd-eye g, americká modrá, spotted, varieberk

chovná II (má VP, ale "na výhradu moc pěkná")   PP

 

Téměř od začátku, kdy jsem začala chovat potkánky jsem si ustanovila hranici maximálního počtu potkanů - stalo se jím číslo 6. Proto jsem věděla, že jestli si nyní vyberu nějakého potkánka, tak to bude na delší dobu poslední. Nejdříve jsem si volné místo chtěla nechat na černookou siamku, ale objevil se vrh Temnotky (ChS Pako) a já uviděla modrou spottedku. Každý, kdo mě zná, tak ví, že mou největší slabostí jsou siamáčci, americká modrá a znak spotted. Poslední dobou se moc pěkní spottedi nerodili, ale Rianka mě hned uchvátila. Byla a je naprosto dokonalá. Dlouho jsem uvažovala, zda si malou pořídit, ale nakonec jsem podlehla i díky vydařeným fotkám a "přemlouvání" Kačky (Temnotky). A jsem jí za to vděčná.

Rianka má pouze Výpis předků, ale myslím si, že svou krásou uchvátí každého a tak se nám jí podaří uchovnit. První den u nás doma chudák procestovala, ale asi jí to moc nevadilo a hned večer přeprala o 2 měsíce straší Cliché. :-D Nyní už bydlí se všema holkama a oživila celou bandu.

Rianka je takové sluníčko celé klece. Ihned si padla do oka s Cliché, s kterou utvořila "rasistickou dvojku" a společně terorizují Dračinku. Je to neodlučitelná dvojice, všechno dělají spolu. Ráda se mazlí, pusinkuje a ulehává za krk, když se učím. Narozdíl od šílené Cliché, je rozvážná a než něco udělá, tak si to musí několikrát promyslet. Je vidět, že když holky utečou z klece, tak ona přemýšlí, jestli z té klece může nebo ne. Nakonec však jde a každým dnem jí to rozhodování trvá kratší dobu. Je to takový rozkošný ťutínek, který se moc rád nechává hladit a drbkat za ouškama s tím jejím slastným pohledem.

Rianka měla na svůj první porod opravdu šílený počet miminek - 19! Nikdo to nečekal, ale Rianka zvládla všechny porodit, akorát byla natolik vysílená, že už neměla sílu většinu miminek očistit a všechny později nakojit. Miminka jsem jí očistila a po pár hodinách silně vysílená mamina se ujala miminek. Samozřejmě jsem jí dala jen pár z nich, o zbytek se postaraly náhradní kojné samice. Rianka byla výborná maminka po celou dobu a i teď v kleci ochraňuje a stará se o Desertku. Její neuvěřitelně zlatá povaha mě nepřestává udivovat každým dnem.

Naštěstí druhý vrh byl o něco menší, narodilo se hned 15 miminek, které všechny výtečně odchovala. Ve vrhu se i narodila krásná dumbo odd-eye holčička a samozřejmě musela zůstat doma. Tím si Rianka utvořila celkem silné postavení v kleci, jelikož polovinu klece tvoří "Riánu klan". :o)) Rianka je velký mazel, ráda si vždy někam lehne a nechá se hladit a mačkat a ještě u toho slastně přivírá očička. Rianka mě i doprovodila do televize Nova na vysílání Snídaně s Novou, kde, si myslím, ukázala správnou zvědavost a krásu potkanů. Bohužel nás okolo roku a půl začalo zlobit zdraví převážně alergického rázu. Doufám, že se nám to podaří ukočírovat, ale chronického chrchlání už se asi prdelka nezbaví. Nu což, hlavně, když je podrbkání a plno přátel okolo, ke kterým se dá sklubit do klubíčka.

I přes své trápení se zdravím byla vždy veselá, úžasně mazlivá a milovala spaní se mnou v posteli. Od mala byla zvyklá, že jsem jí hladila po její hvězdičce na čelíčku a ve stáří neznala nic slastnějšího. Ať už jí potkalo cokoliv, vždy to s přepychem vybojovala a užívala si života. Nejradši v hamáčku spinkala se svýma dcerama, které se o ní neustále staraly. Toto jejich silné pouto mě vždy dojímalo. Rianky odchod byl rychlý a moc mě zasáhnul, ale vím, že byla za celou dobu spokojená a to je vždy to nejdůležitější. Nezáleží na délce, ale spokojenosti, o které nemohl pochybovat kdokoli, kdo viděl její blažený výraz, když byla ať už se svýma dcerama nebo se mnou. Posílám ti tam nahoru pohlazení na čelíčko!

Zdravotní karta

Společné fotky    Rianky spící pózy    První miminka    Druhá miminka    První narozky

Když spinkáme    Řádění    Snídaně s Novou

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rian von Pako