Jdi na obsah Jdi na menu

***

Saskia's Iris

IMPORT HOLANDSKO

(♥ 20. 4. 2018 - † 7. 9. 2020)

iris-2-roky-01p.jpg

Agouti, BEW (černooká bílá)

 

Test na cukrovku: negativní (1.9.2018)

 

otec: Saskia's Richie (NL) - agouti, BEW

matka: Saskia's Infinity (NL) - agouti, dominantně tečkovaná

 

Do Holandska jsem jela hlavně kvůli číňánkům, protože tu už není žádná nepříbuzná krev. A když už byla ta možnost, tak jsem si přivezla právě vysněnou BEW holčičku. Iriska byla ze všech importovaných číňánků nejklidnější a nejkontaktnější. Je to velká zvědavka a nebojsa. Musím říct, že je toto zbarvení opravdu okouzlující.

Iriska bohužel tolik nevyrostla, ale to se dalo očekávat. U zbarvení BEW se to stává a u holek častěji než u kluků. Dlouho jsem tedy váhala, zda Irisku nakrýt či ne. Nakonec jsem počkala o měsíc déle a udělala jsem dobře, protože Iriska tak nějak více dozrála. Navíc mne fascinuje její velmi přátelská povaha. Vídám jí často venku i přes den a dokonce je schopná i vstát a přijít se podívat, když dělám něco v okolí její klece. Přijde sama k otevřeným dvířkům nebo k ruce. Na číňánka je opravdu velmi kontaktní.

Bohužel její první vrh nedopadl zcela dle očekávání. Nevím, co přesně se stalo, ale porod trval moc dlouho a Iriska pak byla zcela vysílená. Narodilo se 6 miminek, z toho ale 4 mrtvá (zadušená při dlouhém porodu) a nakonec přežil jen jeden synáček, který musel jednoznačně zůstat doma. :-)

Iriska je naprostá mazlinka a ochočená prdelka. Slyší na své jméno a na zavolání i navečer nebo zrána přijde do ruky. Nejvíc si oblíbila hru, že si přijde somrovat do jednoho růžku pro dobrůtky a já jí naučila, že za to dostane červíka a funguje to skvěle oboustranně. Iriska ochotně chodí a já ochotně sypu červíky. :o)) Je to zlatíčko. Velmi hodná a klidná holčička. Dělá čest svému druhu a na svůj věk stále vypadá jako mláďátko, ale všimla jsem si, že už tolik neběhá v kolečku a je celkově klidnější a pomalejší.

Z Irisky se postupně stávala babička, z které postupně odcházela energie. Přesto bříško si vždy plnila poctivě a poměrně překvapivě v poseldních měsících trochu přibrala nad standard. Je možné, jestli i jí nerostl nějaký nádor uvnitř těla, protože to tak trochu vypadalo. Přesto do poslední chvíle zvesela běhala na zavolání pro červíky, ale i bez zavolání. A pak jednoho rána jsem jí našla ležet v kleci. Bude se mi po ní neskutečně stýskat. Byla to neskutečná kamarádka a princezna. Rozdávání červíků už nikdy nebude takovou zábavou. :-(

 

Odchovy: vrh C (1)