Jdi na obsah Jdi na menu

Viggo of X-rats

(♥ 10. 11. 2019 - † 5. 12. 2021)

viggo-15mes-01p.jpg

Short hair, BE lilac, silvering

(aa bb C- dd DgDg PP SaSa WaWa Sisi)

 

Test na cukrovku: negativní (13. 10. 2020)

 

otec: Frozen Bona (SWE) - short hair, chocolate, mottled + silvering

matka: Layla of X-rats - short hair, blue

 

Viggo měl původně odjet do Holandska k chovateli, s kterým nějakou dobu spolupracuji. Díky koronavirové situaci a následnému uzavření hranic však nebylo možné ho v blízké době exportovat. Čekali jsme pár měsíců, ale situace vypadá, že by se ještě protáhla a tak už déle čekat nebudeme kvůli zvířatům samotným. Viggo má trochu složitější povahu. V době, kdy byla mláďata malá, jsem se jim nemohla tolik věnovat a zrovna u tohoto vrhu to bylo trochu potřeba. Viggo nikdy nekousne, ale bojí se úvodního kontaktu. Když se dá ruka do boxíku, tak utíká a nebo následně boxuje. Je lepší ho vzít ven třeba v ruličce a následně je v ruce moc hodný. A jak jsem s ním pracovala na zlepšení povahy, tak se mi stále vkrádala myšlenka, že si ho nechám. V klučičí partě je bezproblémový, povaha se stále lepší a navíc má opravdu krásnou stavbu těla. A nevím, má prostě takové zvláštní vnitřní kouzlo... no, prostě jsem neodolala. :o)))

Z Vigouška vyrostl opravdu velký samec. Nicméně v klučičí partě je pohodový, spíš takový truhlík. Teď se mi trochu změnilo složení skupinky a vypadá to, že převezl vedení a trochu mu narostlo sebevědomí, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál, ale kromě toho že občas prožene betu samce se nic neděje. Vůči lidem je to jak kdy. Někdy je na první kontakt opravdu nepříjemný, utíká nebo boxuje, občas se i varovně ožene. Když se ale vyndá mimo své území v ruličce a dá se do ruky, tak se rychle uklidní, nechá se mazlit i pusinkovat. Když ho pak vrátíte, tak už znovu takto nereaguje a klidně se nechá vzít znovu do ruky jen tak. Prostě se budoucí potomci budou muset s povahou hlídat a pečlivě vybírat partnerky, ale věřím, že základ má výborný a vypracujeme to.

Jak už jsem psala předtím, tak se stalo. Viggo převzal roli alfa samce a drží jí poměrně pevně. Sice občas otravuje až zbytečně moc, ale není to zlé, spíše otravné. Povaha je stále stejná - středně teritoriální. Uvnitř boxu utíká nebo boxuje, ale už se neohání. Když se vyndá ven přes ruličku, v ruce je krapet nervózní, ale po chvíli se zklidní a nechá se hladit, i pusinkovat. Mláďata po něm zatím teritoriální povahu nepodědila, tak doufejme, že to tak bude i dál a dobré kombinace se mi budou dařit. Jsem ráda, že tu Viggoušek nakonec zůstal.

Viggo měl vždy složitou povahu, ale zvykla jsem si, že na mazlení moc není, kontakt mu byl zkrátka nepříjemný. I tak se naučil mi důvěřovat. Někdy v roce mu vypadly horní zuby a už mu nikdy znovu nenarostly. Bylo tedy potřeba mu krátit spodní zuby pravidelně a Viggo kupodivu velmi dobře spolupracoval. Ve skupince odváděl skvělou práci a vychoval mnoho kluků nové generace. Přestože už nějaký čas byl vyhublý a byl dědkovatý, tak se držel neskutečně dlouho a nakonec to dotáhl na 2 roky a 1 měsíc. Asi i díky tomu, že o něj pečovali ostatní kluci a vždy se k němu chovali s velkou úctou. Je radost takové chování ve skupině pozorovat. Vigga tam určitě už nyní postrádají a mně se nakonec taky trochu stýská. Už to zase bude jiná skupinka bez Viggouška. Tak se tam nahoře měj hezky!

 

Odchovy: vrh D2 (4), vrh E Hamsters de Prague (5), vrh I2 (5)