Jdi na obsah Jdi na menu

***

Woody Syrius

(14. 12. 2017 - † 2. 10. 2020)

woody-new-01p.jpg

Short hair, red eyed argente, mottled

(Aa Bb CC Dd pp DgDg Sa- WaWa Momo plpl)

 

Test na cukrovku: negativní (7. 4. 2018, 21. 9. 2018, 22. 9. 2018 - všechny testy vyšly negativně na glukózu, poslední dva však byly silně pozitivní na ketony, dle pozdější konzultace Woody skutečně neměl cukrovku, ale pouze onemocnění glaucoma)

 

otec: Alonso Štechovický poklad - short hair, beige

matka: Metal Hamster's Arktida - short hair, opal, mottled

 

Woody byl už od příjezdu velmi pohodový klučina. Ničeho se nebojí, ale taky chvíli nepostojí. Vyfotit ho, je opravdu nadlidský úkol. Hrozně rád zkoumá, kde co je. Rád se nechá i pomazlit, sám si většinou vleze do ruky a nekouše. U dětí je velmi oblíben. Jelikož pochází z velmi početného vrhu, je trochu menší než by se mi líbilo. Uvidíme po prvním vrhu, zda to bude mít vliv i na velikost mláďat či ne, ale věřím, že ne.

Woody vlivem fyzického zranění cca od půl roku věku velmi špatně vidí. Odrazilo se to bohužel na jeho chování v tom, že se velmi snadno poleká a většinou se z leknutí brání zoubky. Když ho ale člověk upozorní, že si ho chce vyndat a už ho má venku, tak je stále ten stejný mazel. Aktuálně žije s Carolínkou, která je na něj moc hodná a rozumí si. Bydleli spolu takto dlouho a jelikož jsem nikdy neviděla páření a ani u jiné samice Woody o páření nejevil zájem, měla jsem za to, že ho to prostě nezajímá. Ale Woody se překonal a nedávno se mu narodila dvojčátka s Carolínkou. Uvidíme tedy, co bude dál. Je to moc hodný a šikovný tatínek.

Bohužel jak jsem se trochu obávala, u Woodyho se ve 3/4 roce prokázala cukrovka, i když všechny provedené testy byly na glukózu negativní. Slepý je již od mala díky úrazu, ale přibral, nevypadá úplně zdravě, měl už dvakrát výlev krve do sklivce (což se spojuje s cukrovkou) a začíná i více pít. Proto byl okamžitě stažen z chovu a ten, kdo má jeho potomky v chovu byl informován. Je mi to moc líto, protože je to krásný a moc hodný sameček, tak snad Woodyho nebudou neduhy s tím spojené moc trápit. Můj první křečík s cukrovkou... 

Woody měl prvotní zdravotní problémy spojené s cukrovkou velmi náhlé. Rychle se u něj projevila glaucoma, což je vylití krve ze sítnice do oka a většinou následné oslepnutí. To se stalo cca v jeho 8 měsících. Po tuto dobu i výrazné více pil a trochu pohubnul. Nicméně byl stále aktivní, veselý a tak jsem tomu nechala volný průběh. Woody cca v roce přišel o obě oči úplně následky glaucomy. Jinak ale přestal víc pít, přibral, stabilizoval se a užívá si úplně normální život. Jedině se objevila trochu mrzutost, ale to proto, že neví, co se právě děje a kdo na něj třeba chce sahat. Naučila jsem se mu stavit vše v ubikaci stále stejně, aby nebyl zmatený, navykl si na můj pach a mne se nebál. Proto jsem ho z ubikace vždy brala ven já a to i mnohdy sám skočí do ruky, nechá se podrbat, opusinkovat a pak zase hurá do kolečka. Je to fakt neskutečný bojovníček.

Čas sice ubíhá, ale na Woodym to není znát... jakoby u něj tyto zákonitosti nefungovaly. Je stále krásný, statný, hezká srst, aktivní, zvídavý, nenažraný a to mu byly 2 roky teď. Je mi divné, že by křečík s cukrovkou žil takto pohodově tak dlouhý život. Rozhodila jsem tedy sítě do ciziny, kde mají s cukrovkou u křečíků mnohem větší zkušenosti, ale i promluvila se zkušenými chovateli z ČR. Nakonec i vzhledem k opakovaným testům na cukrovku, které byly vždy negativní se všichni shodli na tom, že i Woody má pouze glaucomu samotnou bez cukrovky. Prý se to stává občas a nejčastěji právě u červenookých mottled. No, záhada nejspíš vyřešena a já jsem zase o něco zkušenější...

Woody je prostě nezničitelný... každý mu říká, že nás všechny přežije, ale nakonec i na tohoto sympaťáka došlo a usnul v klidu ve stáří bez 2 měsíců v nedožitých 3 letech. Neskutečný věk a můj aktuální rekordman. A to jsem ho chudáka odepisovala už od jeho půl roka. Bez něj je to takové zvláštní. Byla to má stálice v chovu a budu na něj s láskou vzpomínat!

Odchovy: vrh E (2), vrh G (2)