Jdi na obsah Jdi na menu

Zorabell of X-rats

(♥ 16. 5. 2022 - † 30. 1. 2024)

zorabell-08mes-02p.jpg

Wavy, satin, BE lilac

(aa bb C- dd Dg- Pp Si- U- sasa wawa)

 

Test na cukrovku: negativní (26. 6. 2022, 28. 10. 2022)

 

otec: DTC's Alnön (NL) - short hair, lilac fawn

matka: Tenar of X-rats (CZ) - wavy, satin, dark beige

 

Z tohoto vrhu jsem si původně chtěla nechat short hair holčičku, taková se nenarodila a tak jsem si říkala, že holky přenechám zájemcům... ale jak vrh rostl, tak jednak se mi zdá, že tam někteří jsou skutečně wavy (otec měl slušnou, ale nejistou šanci). To mně zvyklalo jako první, ale udržela jsem se. No a pak se ukázalo, že celý vrh je nejenže velmi vyrovnaný váhově, ale i povahou. A to velmi přátelskou a pohodovou povahou a tomu už se odolat nešlo. Zora je nádherná holčička, milounká, klidná, mazlivá a já doufám, že i ten kožíšek neklame a bude wavy satin. :-)

Ze Zorabellky vyrostla opravdu krásná slečna, ideální váhy a s hrozně hezkou hlavičkou. K mému štěstí a nadšení je navíc skutečně wavy. Moc jsem si pro ní přála jako ženicha Xiho, ale ten je na ní přeci jen moc velký a tak budeme vymýšlet jinou variantu. Zorabellka je velmi kontaktní, mazlivá a zvědavá. Ve skupince bezproblémová, ale když potřebuje, umí se prosadit v rámci běžné křeččí komunikace. Jsem ráda, že jsem jí nechala dospět o měsíc déle než jiné samice, prospělo jí to a já se budu brzy těšit na její potomky. Tak tfuj tfuj.

Zorabellka byla naprosto úžasnou maminkou oběma vrhům, které porodila. Mimčům praskala bříška mlíčkem a vždy měli vše, co potřebovali i přes vyšší počet mláďat ve vrhu. Fakt jsem tomu nemohla uvěřit. Zorabellka se po návratu z mateřství trochu usadila a především sebe jako matku pasovala na vyšší pozice ve skupině. Velmi rychle se probojovává na alfa pozici a umí být docela ostrá. Trochu jí nepoznávám, ale je pravdou, že vzhledem ke složení skupinky je nyní na pozici to převzít. Jinak je to ale furt k lidem stejné, olizovací zlatíčko.

Zorabellka se probojovala na alfu a je spokojená. Nicméně mladší samice dorůstají a začínají jí pokoušet. Klobouk dolů před ní, že se držela tak dlouho. Každopádně to přestala zvládat a tak nastoupily velké boje a do Zorabellky se pustily ve velkém a hodně jí zranily během kraťounké doby. Naštěstí jsem přiběhla za 5 minut 12 a zachránila jí. Myslela jsem, že jí ještě ten den ztratím. Byla na tom hodně špatně, ale zabojovaly jsme a jak zázrakem povstala z popela. Vůbec jsem tomu nemohla uvěřit a ještě víc tomu, že bylo patrné, že Zorabellka nechce zůstat žít sama. Vrátila jsem jí tedy po rekonvalescenci do skupinky, ale skřípalo to tam... Zorabellka už jim nevěřila, přestože došlo k obměně některých členů. Nakonec jsem jí tedy zkusila dát do druhé holčičí skupiny a ti jí nakonec přijali. Nebylo to pro ně lehké. Zorabellka občas nejednala adekvátně a bylo těžké pochopit, co se děje. Ale ostatní byli skvělí, nechali jí pozici alfy a vrátili jí klid a sebevědomí.

Zorabellka žila pár měsíců spokojeně, ale pak najednou začla hubnout a chátrat. Šlo to s ní docela rychle z kopce, ale až mne dojímalo, že jí ostatní holky chodily zahřívat a nosily jí jídlo. Absolutně se skupinka spojila, aby jí pomohla a byla na blízku. Bylo jasné, že je to špatné a protože některé příznaky se v mé linii opakují, objednala jsem jí na pitvu. Mohlo to být i jen stářím, ale chtěla jsem mít jistotu. Chtěla jsem vědět, co jí trápilo a zároveň umřela mezi svými, obklopena pochopením a s dojemným životem za sebou. Byla skutečnou osobností mého vrhu. Překrásná samička, která mi ukázala, že i saténci mohou být větší a statní. Odchovala překrásná mimča a její krev koluje dál nejen v mých odchovech a jsem za to ráda. Nikdy na tuto úžasnou křečici a bojovnici nezapomenu.

Výsledky pitvy ukázaly, že se jedná o chronickou myokartitidu, kterou nezpůsobila žádná bakterie a pravděpodobně ani vir. Příčinou zřejmě bude genetická predispozice imunitního systému. Konečně jsem ráda, že se pitva mohla udělat a vím tak, s čím v této linii čas od času bojuji. A dobrou zprávou je, že se s tím bojovat dá. Tato linie za to totiž stojí.

 

Odchovy: vrh J3 (8), vrh N3 (7)