Jdi na obsah Jdi na menu

Vrh F3 of X-rats - 19. 10. 2022

Xirrah of X-rats   x   Pluto of X-rats

xirrah-04mes-01p.jpg

pluto-01p.jpg

Matka: short hair, satin, blue
Otec: short hair, opal

- - - - -

 Xirrah je trochu drsnější holka a tak jsem pro ní zvolila i trochu drsnějšího kluka. Do krytí to trochu skřípalo, ale pak už bylo vše v pořádku. Xirrah přesně 18. den porodila 6 miminek. Měla však očividně těžší porod. Zdálo se, že porod zkomplikovalo jedno mimčo, které to nakonec i nezvládlo. Xirrah se navíc během porodu nějak poškodilo jedno oko, nejspíše zvýšeným tlakem, možná nějakým blbým otřením nebo pravděpodobně obojí dohromady. Stála jsem před těžkou volbou, co s tím. Jelikož březí a kojící samici nemůžete podávat antibiotika, která by potřebovala. Bohužel něco podobného se mi stalo u samičky křečka syrského. Veterinářka doporučila oko aspoň vlhčit kapkami, aby vydrželo co nejdéle, ale měla jsem pocit, že naopak vlhčení vše urychlilo a zhoršilo a samička umřela. U Xirrah jsem se tedy rozhodla to risknout, nedělat nic a nechat to na imunitě a doufat, že houževnatost křečíků si s tím poradí. Ostatně jak už jsem to mnohokrát viděla v jiných chovech. Xirrah se z toho všeho statečně oklepala a i přes tento velký problém o mimča velmi dobře pečovala. Kontrolovala jsem jí několikrát denně a počítala den po dni, kolik už miminkům je a jestli případný úhyn matky dokážou přežít jen s mou péčí... a den za dnem utíkaly, oko dělalo neskutečné věci... no, nebudu popisovat. Ale nakonec odumřelo, seschlo a křečice sice bez oka a s prázdným důlkem, ale zdravá, čilá, bez bolestí a se všemi miminky! Ani nevíte, jak se mi ulevilo a jakou mám radost.

Jsou to velmi nepříjemné zkušenosti a kolikrát si lidé ani neuvědomují před jakými volbami chovatelé stojí. Tenkrát jsem se rozhodla nějak a dopadlo to pro maminku špatně, ale pro mimča dobře. Po této zkušenosti jsem to zkusila jinak a podařilo se zachránit všechny. A já doufám, že potřetí si toto už nebudu muset zažívat vůbec. Tak tfuj tfuj!

Mimča byla sice překvapivě pouze dvoubarevná, ale každý originálně zbarvený. jediný kluk Fido zdědil typicky bílé tvářičky pro tuto linii a jsem za to ráda. Je to neskutečně roztomilé! Jsem ráda, že to nejhezčí mládě s moc milou povahou zůstane dále v chovu u nadějného nového chovatele. Tak ať se všem daří!

 

Mláďata jednotlivě:

fay-25den-02p.jpg

Fay of X-rats

 

F, short hair

blue

silvering

eyes colour: black

(aa B- C- dd Dg- P- sisi U- Sasa Wa-)

 

Na mazlíka u Ivany P. (Praha)

fenella-25den-02p.jpg

Fenella of X-rats

 

F, short hair

lilac fawn

-

eyes colour: black

(Aa bb C- dd Dg- P- Si- U- Sasa Wa-)

 

Na chov v ChS REY (Praha)

fido-25den-01p.jpg

Fido of X-rats

 

M, short hair

blue

silvering

eyes colour: black

(aa B- C- dd Dg- P- sisi U- Sasa Wa-)

 

Na mazlíka u Julie Z. (Praha)

flick-25den-02p.jpg

Flick of X-rats

 

M, short hair

blue

silvering

eyes colour: black

(aa B- C- dd Dg- P- sisi U- Sasa Wa-)

 

Na mazlíka u Tomáše V. (Praha)

frank-25den-01p.jpg

Frank of X-rats

 

M, short hair

lilac fawn

-

eyes colour: black

(Aa bb C- dd Dg- P- Si- U- Sasa Wa-)

 

Na mazlíka u Julie Z. (Praha)

 

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek