Jdi na obsah Jdi na menu

Vrh B of X-rats - 22. 2. 2007

Cikorka Skanálu x Blue z Hůrky

Cikorka Skanálu

Blue z Hůrky

Matka: Dumbo, rex, OEg, platinum, husky roan, chovná II

Otec: Dumbo, modrý agouti, berkshire, chovný II

----------------------- <:3( )~~~ ----------------------- 

 

Když nám nevyšlo krytí s Anubisem z Káhiry, říkala jsem si, že budu spojení opakovat. Ale ukázalo se, že u maminky Anýska se objevila rakovina a dědeček Cikorky taky umřel na rakovinu. Vybrala jsem tedy jiného samečka, který má linii na rakovinu úplně čistou a dokonce má gen pro husky a modrou barvu.

Cikorka naštěstí byla s Bluem velmi spokojená a tak se za 22 dnů odpoledne 22. 2. 2007 (aby těch dvojek nebylo málo) narodila miminka. Porod byl naprosto v pořádku a zkušená mamina se o ně opět s velkou láskou postarala. Bohužel po kontrole hnízda se ukázalo, že je jedno miminko mrtvé (mělo roztrženou kůžičku, ale bylo umyté, takže zřejmě nějaká nehoda). Zůstalo nám tedy krásných 11 růžových červíků - 7 holek a 4 kluci.

Již čtvrtý den bylo patrné, že máme plno červenookých huskynků. Miminka rostla dál a postupně se ukázalo, že máme plno modrých a platinum agouti miminek. Barvy jsou to krásné a já jsem byla na ně moc pyšná. I huskynci byli pěkní. Tři byli hodně nestandardní a tří zase krásně standardní. Vrh se tedy z chovatelského hlediska velmi vydařil.

Nejvíc jsem však hrdá na to, že u všech miminek byla časem poznatelná krásná mazlíkovská povaha jako u babičky Pimpinellky. A to mě jako chovatele těší nejvíc.

Všechna miminka se dokonce podařilo udat bez velkých potíží a všichni mají moc milé a přátelské majitele. A vypadá to, že už všem dělají náramnou radost a to je to hlavní. :-)

I u tohoto vrhu nás potkala nová věc. Pět dnů po narození našich prcků měla rodit i Cikorky dcera z prvního vrhu, Alkéstis of X-rats. Bohužel nastaly komplikace. Aki ani po hodině krvácení nedostala žádné miminko ven. Po masáži její neuvěřitelně šikovné majitelky Lucky se podařilo dostat první miminko ven. Další 3 už porodila samička sama, ale pak se opět zasekla. Já jsem mezitím dojela k Lucce a 4 zachráněné myšičky přivezla k Cikorce. Ta mě opět nezklamala a miminek se okamžitě ujala s pohledem: "Panebože, vy lidi hloupý, co jste s nima dělali?"

Aki bohužel nezareagovala ani na dvě injekce oxitocinu a tak musela jít na císařák. Měla v sobě ještě 4 miminka, která už však byla mrtvá. Samička zákrok přežila a nyní už spokojeně hopsá s ostatníma holkama v kleci.

Druhý den jsem našla jen polovinu Akiných miminek. Buď Cikorka usoudila, že 15 miminek je hodně, anebo to prostě mrňousci nepřežili, což je velmi pravděpodobné. Zbylá dvě miminka jsem pojmenovala Jája a Pája. Jája zůstala u majitelky a Pája se má taky dobře.

Fotky miminek najdete ve fotogalerii Miminka nebo podrobněji vyfocené po pár dnech zde a zde jsou nafocená bříška a barvy miminek. Rodokmen miminek je k náhledu zde.

A jak se daří miminkům teď?

 

Balónek of X-rats († 14. 8. 2009)

Dumbo, rex, americký modrý, berkshire

Na mazlíka u Báry K.

zdraví před smrtí: Od 1/2 září 2008 podivné "záchvaty". Na epilepsii to nevypadalo, spíše nějaká porucha mozku. Nasazení prášků proti epilepsii však zabíralo, jinak bez problémů.

Zemřel stářím ve spánku. (věk: 30 měs.)

Zajímavosti – přejmenován na Matýska. Stal se z něj velký mazel rodiny. Je moc hodný, ale podle slov paničky umí občas i dost zazlobit. Kromě toho, že rád řádí večer, tak si oblíbil jednu lumpárnu. Samozřejmě když se to nejmíň hodí, Mates ukradne propisku, odnese jí a pečlivě okouše.

Obrazek

Barbucha of X-rats († 16. 7. 2009)

Dumbo, platinum agouti, husky roan

Na mazlíka u Katky T.

zdraví před smrtí: bez problémů, měla dva odoperované nádory (první se objevil na mléčné žláze ve věku 22 měsíců)

Byla uspána pro sešlost věkem. (věk: 29 měs.)

Zajímavosti – bydlí s dvěma kamarádkami Dafné (dožila se 4,5 let) a Nellou. Barča je věkově prostředníček, ale náramně si rozumí s malinkou fuzzinkou Nellou a blbnou spolu o sto šest. Dafné zase zlobí tak, že se k ní potichu přikrade a nenápadně jí kousne do ucha. Ale jinak je to miláček.

Obrazek

Besipka of X-rats († 19. 6. 2009)

Dumbo, platinum agouti, husky roan, nepodařilo se uchovnit (světlé oči)

V CHS Světlonoš

zdraví před smrtí: bez problémů

Besipka byla uspána kvůli velkém abscesu u ucha, který nekrotizoval velkou část v okolí a zřejmě pokračoval k mozku. Dále měla po těle další 3 abscesy. (věk: 28 měs.)

Zajímavosti – Besipka se svým majitelem jezdí na výlety. Moc si pochvaluje, že je Besipka velice komunikativní a zdá se, že se stala oblíbenou i u ostatních přátel.

Fotka je právě z jednoho takového výletu.

1 vrh (D od Světlonoše) - otec: Hubert of Babeta

děti: narozeno 8, odchováno 8

na-stromep.jpg

Bishi of X-rats († ??? asi mrtvá)

Dumbo, platinum, husky roan

Na mazlíka u Václava P.

zdraví před smrtí: bez problémů, info do věku 2 let, poté byly ztraceny všechny kontakty.

Vzhledem k tomu, že všichni ostatní sourozenci jsou mrtví, předpokládám, že ona také.

Zajímavosti – bydlí s kamarádkou a majitel jim společně říká Alfa a Beta. Jako obvykle nejradši si spolu hrají mezi druhou a třetí ráno. Moc rádi spolu spinkají v hamáčku. Fotka nebude, jelikož majitel nemá internet, ale informace mám telefonicky.

Obrazek

Bludička of X-rats († 12. 10. 2009)

Dumbo, modrá agouti, berkshire

Na mazlíka u Zdeňky K.

zdraví: bez problémů, měla jednou pneumonii bez následků

Zemřela stářím ve spánku. (věk: 32 měs.)

Zajímavosti – bydlí společně s naší Brigantií, Cris a Ciri. Bludička je o trošku ta klidnější a rozvážnější (než Brigantia). Ale se ségrou vždycky ráda zalumpačí. Majitelku oslnila už u mě, jelikož si jela jen pro Brigantiu, ale nakonec odjela i Bludička. Zůčastnila se také mazlíkovské výstavy na Propetu 2007 v Brně a získala krásných 82b.

bludicka01p.jpg

Bonpari of X-rats († 2. 1. 2009)

Dumbo, modrá agouti, berkshire

Na mazlíka u Miroslavy S.

zdraví před smrtí: bez problémů

Byla uspána po abscesu na hlavě, který se stále horšil a zvětšoval. (věk: 23 měs.)

Zajímavosti – bydlí s několika dalšíma holkama, Bonpari je vůdce smečky. I když má černé oči, tak skenuje a strašně ráda olizuje a pusinkuje. S paničkou v klidu cestuje autobusem a ráda usne v kapuci, kde vydrží i několik hodin.

1 neplánovaný vrh - otec: Sabien von Edrimea

děti: narozeno 10, odchováno 10

Obrazek

Botti of X-rats († 5. 6. 2007)

Dumbo, platinum, husky roan

Na mazlíka u Simony H.

zdraví před smrtí: nevím (majitelce se nedá věřit)

Zemřel prý na otravu hnojivem. Víc k tomu nemohu říct, snad jen, že se Bottimu silně omlouvám za výběr majitelky. Ani nevíš, jak je mi to líto. Nikdy na tebe nezapomenu... (věk: 4 měs.)

Zajímavosti – má přezdívku Zaskříňák, protože paničce velmi rád utíká za skříň, kde pak stráví třeba i celý den a až večer ho panička vyloví a vrátí zpět. (Nevím, co z toho je pravda. Vše to může být lež, které bylo přespříliš.)

Obrazek

Brigantia of X-rats († 25. 9. 2009)

Dumbo, modrá agouti, solid

Na mazlíka u Zdeňky K.

zdraví před smrtí: bez problémů, měla dva odoperované nádory mléčné žlázy (první se objevil ve věku 19 měsíců)

Zemřela stářím ve spánku. (věk: 31 měs.)

Zajímavosti – bydlí společně s naší Bludičkou, Cris a Ciri.Brigantia je naopak to větší zlobidlo a pošťuchovadlo (naopak od Bludičky), které lítá sem a tam s ostatními holkami. Zúčastnila se také mazlíkovské výstavy na Propetu 2007 v Brně a získala krásných 83b.

Obrazek

Bubo bubo of X-rats († 16. 12. 2008)

Dumbo, rex, manx gen, modrý agouti, solid, chovný II

V CHS Navel

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřel stářím ve spánku. (věk: 22 měs.)

Zajímavosti – bydlí s Toníkem a Idi-jodem. Povahou je velký flegmatik stejně jako Idi-jod a tak si dobře rozumí. Společně se válí v hamáku a přiběhnou akorát na večeři.

1. vrh (O2 of Navel) - matka: Igráček of Navel

děti: narozeno 11, odchováno 11

2. vrh (P2 of Navel) - matka: Japato of Navel

děti: narozeno 12, odchováno 12

3. vrh (R2 of Navel) - matka: Breberka

děti: narozeno 16, odchováno 16

4. vrh (B3 of Navel) - matka: Tequila

děti: narozeno 10, odchováno 10

5. vrh (J3 of Navel) - matka: Zen Lulu

děti: narozeno 14, odchováno 14

6. vrh (K3 of Navel) - matka: Pelenor von Pako

děti: narozeno 13, odchováno 11

Obrazek

Budulínek of X-rats († 5. 11. 2008)

Dumbo, rex, platinum agouti, husky roan, chovný II

V CHS Pochmurný kvíkal

zdraví před smrtí: trpěl epilepsií, bral pravidelně prášky, jinak v pořádku

Budulínkovi se těsně před smrtí objevila tvrdá boule na hlavě, doktoři nevěděli, co to je. Boule se přes noc velmi rychle zvětšila, když se ho na pohotovosti snažili operovat, už se neprobudil z narkózy. Z boule se nakonec ukázal absces, který byl netekoucí, jen kus tvrdého hnisu a z hlavy se rozšířil k nosánku, kde zhoršoval dýchací schopnosti. (věk: 21 měs.)

Zajímavosti – bydlí s několika kluky v kleci, ale je tím posledním v hierarchii. To má však i své výhody: o to víc mu panička podstrojuje různé mlsky. Je velice hodný (jako jediný neubližuje kočce) a rád leze všude možně do výšky. Na fotce již starší, zcela bílý. :o))

Obrazek

Bytůstka of X-rats († září 2009)

Dumbo, rex, platinum agouti, husky roan, chov nebude

V CHS Metalrat

zdraví před smrtí: bez problémů, měla pomalu rostoucí nádor (objevil se po 2.roce)

Zemřela stářím. (věk: 31 měs.)

Zajímavosti – přejmenována na Tenesee, bydlí s několika holkami. Nejdříve byla dost hyperaktivní, ale teď se trochu zklidnila a přijde se i pomazlit. Bohužel se stala nedávno nehoda a z neznámých příčin Tenesee zaútočila na nově přidanou potkaní holčičku a ta její útok nepřežila. Nikdy nejevila a ani nejeví žádné známky agrese. Nepřišli jsme na to, proč se tak stalo. Všechny to moc mrzí!

Obrazek

 

ZDRAVOTNÍ SHRNUTÍ VRHU ZDE.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Cikorka Skanálu x Blue z Hůrky