Jdi na obsah Jdi na menu

Vrh A of X-rats - 27. 9. 2006

 

Cikorka Skanálu x Blueberry Hakalla

s-pozadim-02.jpg

Blueberry Hakalla

Matka: Dumbo, rex, OEg, platinum, husky roan, chovná II

Otec: Dumbo, Fg, Satg, powder blue, solid, chovný II

----------------------- <:3( )~~~ -----------------------

 

Tento vrh jsem měla naplánovaný už skoro 3 měsíce dopředu. K mému štěstí se Cikorka do Berríčka zamilovala okamžitě, i on si jí oblíbil. Dokonce mi jí nechtěl vrátit, jak o ní pečoval. U potkanů jsem takovou lásku ještě neviděla.

Miminka se narodila přesně 22. den březosti dopoledne 27. 9. 2006. Dokonce na mě Cikorka počkala než jsem si dopsala test ze zemáku a pak je jednoho po druhém začala vytahovat ven. Konečně jsem byla u porodu!

Nevyskytly se téměř žádné problémy až na jedno miminko. Kontrolovala jsem je neustále a najednou se objevilo jedno téměř celé modré. Tak jsem ho vyndala s tím, že už je mrtvé. Všimla jsem si, že má nějakou hybridní hlavičku. Byl to špatně stažený obal. Přestože miminko nedýchalo, říkala jsem si, co tím můžu zkazit a zkusila jsem masáž srdíčka. Nevím, co je na tom pravdy, nejspíš je to hovadina, ale miminko to oživilo. Vrátila jsem ho Cikorce, ta ho znovu opucovala a strčila pod sebe. Nakonec přežilo.

O všech 10 miminek se Cikorka starala s neuvěřitelnou láskou, přestože jsem to moc nečekala. Přece jen je to takový blázínek, který spíš myslí na to, kudy a kam vylézt. S porovnáním s Pimpi byla úplná matka Tereza. :-) 

Miminka krásně rostla. Hned první šok nás čekal ve stáří 8 dnů, kdy se u miminek objevili breberky. Nakonec jsem vše zvládla s velkou pomocí Lemonky, Potkanababy a hlavně několika veterinářů. Naštěstí se zjistilo, že se jedná jen o vši. Po opatrném nastříkání biokillem se vše vyřešilo za pár hodin. Druhým překvapením bylo nenarození žádných platiňáčků. Posledním překvapením byl Archanděl, který je zbarvením zřejmě diluted lila.

Všichni nakonec našli hodné a příjemné majitele, ale to, co tomu předcházelo, bych nepřála zažít žádnému chovateli. Před narozením miminek jsem měla 10 rezervací a nakonec bylo dokonce 7 volných miminek. Docela mě zklamalo, že mi 6 lidí odmítlo miminko těsně před převzetím nebo dokonce v den, kdy si pro něj měli přijít. Můžu vám říct, že mi z toho bylo hodně blbě. Či-li bych tímto chtěla nabádat ostatní, kteří si chtějí pořídit potkánka, aby tohle žádnému chovateli neudělali.

 

Fotky miminek najdete ve fotogalerii Miminka nebo podrobněji focené po pár dnech zde. Jejich rodokmen k náhlednutí zde.

 

A jak se daří miminkům teď?

 

Abe´s Exodus of X-rats († 11. 2. 2008)

Dumbo, manx gen, americký modrý, solid, chovný II

V CHS Metalrat

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřel na důsledek rozsáhlých zranění způsobených napadením spolubydlících. (věk: 17 měs.)

Zajímavosti - přejmenován na Wisconsin, bydí s několika klukama a je tam největší uličník. Je opakem typického kluka, místo válení skáče po kleci, ale nakonec rád ulehne mezi klučiny.

1. vrh (B OdAdush) - matka: Caretta of Gremleen's

děti: narozeno 15, odchováno 15

2. vrh (G de Euridikaaa) - matka: Belle de Euridikaaa

děti: narozeno 16, odchováno 15

Obrazek

Agrael of X-rats († 19. 1. 2009)

Dumbo, rex, OEg, manx gen, americký modrý, solid, chovný II

Na mazlíka u Kamily

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřel stářím ve spánku. (věk: 28 měs.)

Zajímavosti -  je to velký miláček celé rodiny, je docela řádný uličník, ale i si rád zaleze do rukávu a pozoruje okolí. Naučil se jíst brambory a rád spinká v hamáčku. Nemá spolubydlícího, ale všichni se mu hodně věnují, takže rozhodně nestrádá, spíš naopak!

1. vrh (J z Hůrky) - matka: Columba of Gremleen's

děti: narozeno 14, odchováno 14

2. vrh (E van Rattenburg) - matka: Amalfi van Rattenburg

děti: narozeno 9, odchováno 9

Agrael of X-rats

Algernon of X-rats († 1/2 prosince 2009)

Dumbo, rex, americká modrá, solid

Na mazlíka u sestry Terky Hnětkovské

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřela stářím ve spánku. (věk: 39 měs.)

Přejmenována na Chipsinu. Bohužel majitelka Chipsy se mi nikdy neozvola. Terka mě odkazuje na ní, ale ona neodpovídá. Ani nevím, jak se slečna/paní jmenuje. Už se mi nelíbilo to, že Terka řekla, že je pro ní do chovu a až po mém velkém vyptávání jsem zjistila, že je u její sestry. :( Naštěstí nové zprávy od Terky jsem získala přes Evču z Hůrky, za což jí NESMÍRNĚ děkuji!!!

Algernon of X-rats

Alkéstis of X-rats († 8. 10. 2008)

Dumbo, silver, solid, chovná II

V CHS Rats of Darkness

zdraví před smrtí: měla nádor mléčné žlázy (objevil se ve věku 20 měsíců) a díky rodičům majitelky trpěla obezitou (věk: 25 měs.)

Byla uspána kvůli špatnému stavu při zápalu plic, na který nezabrala ATB. Zřejmě byl virový, pitva nebyla provedena.

Zajímavosti - Je to trošičku takový truhlínek, ale v kleci dlouho velí i starším holkám. Majitelka jí neřekne jinak než Aki.

1 vrh (B Rats of Darkness) - otec Blue z Hůrky

děti: císařský řez, celkem dětí: 8, zachráněno: 2

Alkéstis of X-rats alias Aki

Amalthea of X-rats († 21. 11. 2008)

Dumbo, silver, solid

V CHS od Riky, chov nebude, jen jako mazlík

zdraví před smrtí: bez problémů

Umřela na následek hlubokého abscesu na dolní čelisti zespodu. Bojovala s ním dlouho, obnažil jí i kost a když už to vypadalo, že je vše zahojené, tak se vrátil, ložisko muselo být hluboko. :( (věk: 26 měs.)

Zajímavosti - má se moc dobře a bydlí s několika staršíma holkama. Ráda s nimi lumpačí, hlavně v pokojíku s dětma. Ale dokáže být také moc hodná a milá... Přejmenována na Amálku.

Obrazek

Amulet of X-rats († ??? asi mrtvý)

Dumbo, americký modrý, berkshire

Na mazlíka u Libora

zdraví před smrtí: bez problémů do 1,5 roka života, poté jsem již nebyla informována

Vzhledem k tomu, že všichni ostatní sourozenci jsou mrtví, předpokládám, že on také.

Zajímavosti - Je to velký mazel, který tráví hodně času se svým šťastným majitelem. Když jsem tak koukala na fotky, tak je nejradši na posteli.

Amulet of X-rats

Archanděl of X-rats († 19. 3. 2008)

Dumbo, rex, diluted lila, solid

Na mazlíka u Anny

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřel po zánětu na hlavičce, který se léčil přes dva měísce antibiotiky, ale léčba nakonec nepomohla. :( Pitva nebyla provedena. (věk: 18 měs.)

Zajímavosti - Andělíček byl obrovský mazlík jak majitelky, tak jejího přítele. Našel si cestu i kcelé rodině. Moc rád se tulil a spinkal v posteli. Jeho ztráta později byla velká. 

andelicekp.jpg

Asgard of X-rats († 8. 6. 2009)

Dumbo, rex, americký modrý, solid

Na mazlíka u Katky K.

zdraví před smrtí: bez problémů

Zemřel stářím ve spánku. (věk: 32,5 měs.)

Zajímavosti - Přejmenován na Moloto Molko, bydlí s klučinou Iffem od Lízy (Axel Alex) (dumbo, beige, blazed, berkshire), od kterého se nehne ani na krok. Výjimečné je také kamarádství s jejich kočkou. Dokonce k ní chodí spát a ona ho brání. Trošku se bojí foťáku před kterým se schovává k paničce.

Asgard of X-rats

Atlas of X-rats († 15. 12. 2008)

Dumbo, silver, solid

na mazlíka u Terezie T.

zdraví před smrtí: bez problému

Zemřel stářím. (věk: 27 měs.)

Zajímavosti - Bydlí s potkánkem Wip of PotkanMarvel (dumbo, rex, diluted lila, blazed, americký berkshire), kterého jsem u sebe hlídala. Dala jsem je u mě dohromady a od té doby jsou spolu. Nerozlučný pár.

Atlas of X-rats

Ayahuasca of X-rats († 21. 3. 2007)

Dumbo, americká modrá, solid

Na mazlíka u Katky T.

zdraví před smrtí: bez problémů

Výsledky pitvy: Zemřela na aspirační pneumonii (vdechnutí něčeho do plic, nekróza plic, smrt - neléčitelné, velmi vzácné zranění). (věk: 6 měs.)

Zajímavosti - Od začátku bydlí a řádí s Dafné of Gremleens (dumbo, standard, lila, solid). Ája je větší akční blázínek, ale stejně jako její babička miluje škrabkání na bříšku. Mají taky kamaráda pejska Bobka, kterému dávají co pro to.

Ayahuasca of X-rats

 

ZDRAVOTNÍ SHRNUTÍ VRHU ZDE.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Cikorka Skanálu x Blueberry Hakalla