Jdi na obsah Jdi na menu

Vrh G of X-rats - 15. 7. 2009

 

Fallen Angel of X-rats   x   Fido of X-rats

s-dropsikem-02p.jpg

Obrazek

Matka: Rex, Dg, BEH s agouti znaky, solid

Otec: Standard, Dg, zlatý siamský, solid - chovný I

----------------------- <:3( )~~~ -----------------------

U Andílka jsem se rozhodla započít svou příbuzenskou plemenitbu. Hlavním důvodem (i když z mnohých stran uslyšíte různě vtipné jiné důvody) bylo velmi dobré zdraví předků, které bych chtěla minimálně udržet (nejlépe upevnit zesílené), tak snad se v budoucnu podaří. Fido si s Andílkem padli ihned do oka a o 23 dní na to se narodilo 11 krásných miminek.

Porod byl bez sebemenších komplikací, mimča pěkná, tlustá a hned se chytila cecíčků. Andílek se projevila jako výtečná maminka, která se od miminek nehnula a tvrdě si je střežila. Holt se to asi nese v linii (Elfinka, Andílek, Zlatuška mají to samé chování). Mimča jsou ale úžasně opečovávány, tak co na tom... ty prsty to snesou. :o))

Bohužel v šestém dni se nám stala nehoda (více zde) s podestýlkou a umřela jedna rexovatá holčinka. Zbytek nakonec vše ustál. Ve vrhu se ještě objevila jedna nepříjemnost a to poporodní infekce u dvou potkánků. Glumíkovi se zánět usídlil v kloubech nožiček a Gaie se zánět dostal zřejmě do ouška. Oba potkánci byli přeléčení atb. Gaia je naprosto v pořádku bez následků, Glumíček má bohužel na vždy bouličky v okolí kloubů, kde došlo v důsledku zánětu k porušení vaziva a vytvoření bouliček. Pohybově je však bez problémů (jen má jinou ladnost pohybů). Zánět byl potvrzen mikračkou (NEJEDNÁ se o GENETICKOU příčinu, ta se blbě léčí pomocí atb :o)) a léčbu prováděla MVDr. Chylíková, na požádání zašlu kopii výsledků.

Tímto nás naštěstí smůla vrhu opustila. Narodilo se snad i pár zlatých. Z miminek se stala krásná, velká a důvěřivá zvířátka, která si nyní užívají u svých majitelů. Glumíček nám zůstal přes prázdniny na hlídání a tak jsem si na prdíka nějak moc zvykla (celodenní ležení v posteli s ním bylo běžnou věcí). Moc mi chybí jeho vejlupnický výrazy, skotačení v peřinách a hraní si s mými náušnicemi, ale je v dobrých rukou a to je hlavní.

Fotky miminek naleznete ve fotogalerii miminek nebo extra fotky zde. Rodokmen k náhledu je zde.

Bohužel kvůli později zjištěné otravě mláďat fenoly z vadné podestýlky v nízkém věku a s tím souvisejícími zdravotními problémy vrh vyřazuji z chovu. Chov jsem zastavila zavčas, takže po vrhu nejsou žádní potomci. Důkazem je i vehementní rozdíl ve zdraví tohoto vrhu a víceméně totožného vrhu H. Je mi to líto, i když za to nemůžu. :-(

 

A jak se daří miminkům teď?

Gabriel of X-rats († 18. 6. 2011) Dumbo, BEH s agouti znaky, solid

V ChS Iletis (Hodoňovice)

zdraví před smrtí: trpěl obezitou, bez sebemenšího pšíknutí přestál nákazu chovu v roce 09

Gabriel byl uspán pro celkovou sešlost stářím. (věk: 23 měs.)

Gábi je hodný, miloučký, mezi ostatními potkany naprosto nekonfliktní, takže nejlepší označení by bylo plyšový medvídek.Poněkud líný, aktivní pohyb vyvíjí dobrovolně jen za žrádlo.

gabi.jpg
Gaia of X-rats († 1. 11. 2011) Standard, Dg?, siamská s agouti znaky, solid

Na mazlíka u Kateřiny N. (Plzeň)

zdraví před smrtí: bez problémů, jako malá měla poporodní infekci nejspíše v uchu bez pozdějších následků a obtíží

Byla uspána pro stáří. (věk: 27,5 měs.)

Nejčastěji se jí říká Malá, protože přibyla jako kamarádka ke své "větší" tetě Fire. Ihned se holky skamarádily a nyní se bez sebe ani nehnou. Malá ráda imituje svou tetu. Je to lumpice, která miluje lítání po pokoji, až je někdy problém jí v klidu odchytit zpět do klece. Pak se spokojeně natáhne v hamáčku. Mazlit se chodí jen občas, aby jí náhodou něco neuteklo.

Obrazek
Ged of X-rats († 3. 5. 2011) Rex, Dg?, BEH s agouti znaky, solid

Na mazlíka a chov u Terezy Č. (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Byl uspán po pár dnech boje s následky mrtvičky. :-( (věk: 21,5 měs.)

Ged byl přejmenován na Karlíka a bydlí společně s bráškou Giacomem (Lennym). Je trochu jiny než jeho bratr. Je víc akčnější. Moc se mazlit nechce, ale poslední dobou i sám přijde a nechá se drbat a u toho zavírá oči. Rád se s Lennym přetahuje o poslední sousto v misce.

karlosp.jpg
Gedžitka of X-rats († 16. 8. 2011) Rex, Dg?, BEH s agouti znaky, solid, nelze uchovnit

V ChS Gremleen's (Praha)

zdraví před smrtí: ve věku 17,5 měs. se objevil nádor na ml. žláze (později následuje nádor v tříslech a je podezření na nádor v hlavě), v 18,5 měs. dostala menší mrtvičku, z které měla minimální následky

Gedžitka umřela stářím a celkovým vyčerpáním z mohutných nádorů. (věk: 25 měs.)

Gedží byla velká kámoška s potkanicí Qing. Neustále se k ní choulila a ráda po ní hopsala. Její odchod nyní špatně nese. Jinak je to ale společenská, hravá potkanice, která moc ráda vyhledává něčí kožíšek nebo ruku. Z jejího prvního vrhu bohužel nepřežila žádná miminka, i když porod proběhl v pořádku, jen se rodilo později.

1 vrh (Gremleens) - otec: Fido of X-rats

děti: narozeno 4, odchováno 0

Gedžitka
Giacomo of X-rats († 17. 2. 2011) Dumbo, zlatý himalájský, solid

Na mazlíka a chov u Terezy Č. (Praha)

zdraví před smrtí: trpěl obezitou

Usnul a už se neprobudil, srdeční problém to nebyl. :'-( (věk: 19 měs.)

Giacomo byl přejmenován na Lennyho a bydlí společně s bráškou Gedem (Karlíkem). Je to kapitola sama pro sebe a pro majitelku nenahraditelný kamarád. Prý je křížený se psem, protože paničku vítá, když přijde domů a neustále vykukuje z klece a čeká, až se s ním pomazlí. Přiběhne na zavolání a je první u žrádla. Je to mazlící kulička, která prudší pohyb vyvine jen za jídlem.

lenny-krasavecp.jpg
Giardia of X-rats († 10. 4. 2011) Rex, Dg?, siamská s agouti znaky, solid

Na mazlíka u Lucie N. (Kostelec nad Labem)

zdraví před smrtí: bez problémů, ve věku 2měs. prodělala jakýsi záchvat (bez následků a opakování), v 19 měs. objeven nádor ml. žlázy (vyoperován), další přibyl 14dní poté na druhé straně společně se zánětem ucha

Amálka umřela po více jak měsíčním boji se zánětem ucha. :-( (věk: 21 měs.)

Giardia byla přejmenovaná na Amálku. Je to taková malá tryskomyška, která by si nejradši stále hrála. I když je hodně akční, tak se ráda mazlí a sleduje dění doma z pohodlí ramen celé rodiny.

giap.jpg
Glum of X-rats († prosinec 2010) Dumbo, siamský s agouti znaky, solid

Na mazlíka u Jiřího M. (Karlovy Vary)

zdraví před smrtí: bez problémů, jako malý měl poporodní infekci, která se dostala do dvou kloubů v nožičkách, při předání byl zcela vyléčen, jen mu zůstaly menší bouličky po porušení vaziva kloubů v důsledku infekce

Příčinu smrti, přesné datum a další okolnosti se doufám ještě dozvím. Informace pouze od příbuzných. (věk: 17 měs.)

Glumík je podle všeho spokojený vypasený potkánek. Je trochu líný, občas se mu ani nechce z klece. Když už ale vyleze, tak sem tam něco prošmejdí a pak se uvelebí u pánička v klíně.

Obrazek
Golgi of X-rats († 21. 9. 2011) Dumbo, zlatý siamský, solid

Na mazlíka u Petry K. (České Budějovice)

zdraví před smrtí: bez problémů

Umřel sám stářím. (věk: 26 měs.)

Golgi je velký mazel a olizovátko. Nejvtipnější je, když běhá, protože se vždy mezi běháním někde rozplácne. Lehne si, vypadá jak placka a klidně i po spánku pak pokračuje dál. Bydlí se spolubydlícím Charliem.

Obrazek
Guinka of X-rats († 27. 9. 2011) Standard, Dg?, BEH s agouti znaky, solid

Na mazlíka u Lucie B. (Olomouc)

zdraví před smrtí: bez problémů, v 25 měs. jí po abscesu vzniknul nádor ml. žlázy, v něm posléze nekróza

Guinka byla uspána kvůli náhlému špatnému stavu způsobeným zřejmě nekrózou nádoru ml. žlázy. (věk: 26,5 měs.)

Guinka bydlí společně se sestřičkou Gyfu a spolu jsou pořádná šídla. Guinka je průbojnější a větší. Rozhodla se že bude kapitánkou družstva. Je vždy první u jídla, což se pomalu odráží na její postavě. Paničce dělá občas potíže obě holky rozeznat a tak jim prostě říká "holky".

guinka-gaucp.jpg
Gyfu of X-rats († 13. 4. 2012) Standard, Dg?, BEH s agouti znaky, solid

Na mazlíka u Lucie B. (Olomouc)

zdraví před smrtí: bez problémů, objeven nádor ml. žlázy ve věku 28 měs.

Umřela ve spánku z ničeho nic (mrtvička?). (věk: 33 měs.)

Gyfu bydlí společně se sestřičkou Guinkou a spolu vymýšlí plno lumpáren. Gyfu je trochu menší, jelikož se k jídlu dostane vždy až druhá. Panička jí ale dává pamlsky navíc a tak jí to tolik nevadí. Rozhodně má ještě dostatek energie na šílené skoky na poličky nad postelí. Gyfu je mazel a nechá se snadněji přemluvit k pomazlení. Na obě potkaničky se prostě volá "holky".

gyfulka03p.jpg

 

ZDRAVOTNÍ SHRNUTÍ VRHU ZDE.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Fallen Angel of X-rats x Fido of X-rats