Jdi na obsah Jdi na menu

Vrh D of X-rats - 16. 7. 2008

Rian von Pako   x   Cara's Sweety Cyan

na-bilem-02p.jpg

Obrazek

Matka: Standard, Dg, OEg, americká modrá, spotted, varieberk, chovná II

Otec: Rex, Dg, agouti, berkshire, chovný II - IMPORT NĚMECKO

----------------------- <:3( )~~~ -----------------------

Rianku jsem si strašně moc zamilovala už od prvního dne, kdy byla u mne. Je to takový malý pejsek, strašně miluje mazlení a drbkání, nejradši je u mně. Spíše je to povahově klučina. Bylo mi tedy jasné, že se Rianky linie stane další linií, kterou si budu doma udržovat. Najít pro ní vhodného manžela bylo však docela těžké, jelikož mé požadavky jako vždy byly vysoké. Nakonec Evča z Hůrky mi dovolila krytí Cyankem, který je moc krásný samec s kvalitním rexem a výbornou povahou. Cyanek nejprve vypadal jako nezkušený ňouma, ale pak se do krytí opřel a vzniklo nám z toho 19 miminek!

Přestože porod proběhl bez problému, na Rianku byl tak vysoký počet miminek na první vrh moc náročný. Nezvládla všechny očistit (sama jsem přes polovinu mláďat musela očistit od placenty, odstříhnout od pupeční šňůry, atd.) a nakonec odmítala i kojit (díky velkému vysílení). Většinu miminek jsem tedy sama zahřívala, přesto se nepodařilo 3 zachránit (2 se narodila mrtvá, 1 velmi slabé). Mezitím mi Evča Drimlová (Potkanbaba, Edrimea) pomohla sehnat náhradní kojnou samici u ChS Potkanviv, která mi samici dokonce z práce dovezla až domů. Oběma patří mé velké dík! Také bych chtěla poděkovat lidem z chatu na kralici.cz, kteří mi v mnohém pomohli a podrželi! Protože i na jednu samici by bylo miminek moc, nezbývalo mi než jet od velkochovu v Rudné, kde jsem odkoupila kojící samičku s dvěma mláďaty. Za odvoz tam i zpět moc vděčím Olince Ramešové!

Když jsem se vrátila, dala jsem 8 miminek Zverimendě, která je moc nechtěla přijmout. Rianka byla moc vyčerpaná, ale nakonec si dala říct a začala se starat o 8 miminek. Cara (samička Verči) po chvilkovém promýšlení přijala 4 miminka od Zverimendy i se svými dvojčátky. Zverimenda neměla zájem o jedno miminko ode mne a tak bylo nakonec přidáno k Riance.

O den později k nám do party ještě přibyl jeden klouček z ChS Valentines. Jeho maminka nezvládla porod, ztratila mléko a on jediný přežil. Dali jsme ho ke Zverimendě, která ho okamžitě přijala, nakrmila a zahřála. O pár dnů později jsem přehodila zbylá miminka od Cary Riance a Zverimendě, protože mě k nim Cara odmítala pustit a útočila na mne. Později se to ukázalo jako dobrá věc, jelikož miminka, která byla u Cary byla menší a jedno nakonec umřelo, přestože jsem ho i ručně dokrmovala a snažila zachránit.

Zbylých 15 miminek vydatně rostlo a rozhodně se jedná o největší miminka, jaká jsem zatím měla. Povahu rozhodně zdědili po svých rodičích, která doufám bude i nadále rozvýjena novými majiteli, kteří se o ně teď starají.

Fotky miminek naleznete ve fotogalerii miminek nebo extra fotky zde, v další galerii zde také naleznete fotky jejich znaků. Rodokmen je k náhledu zde.

Linie byla z počátku omezena kvůli špatné kvalitě srsti rex a později nakonec zcela zastavena kvůli špatnému zdraví ve vrhu a rodičů. Potkánci mají špatnou imunitu, sklony k ošklivým nádorům a mrtvičkám. Prosím, nechovejte již na této linii!

 

A jak se daří miminkům teď?

 

Daniel of X-rats († 20. 12. 2010)

Standard, Dg?, agouti, berskhire

Na mazlíka u Elišky F. (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Umřel pokojně stářím, ke konci mu zesláblo srdíčko. (věk: 29 měs.)

Přejmenován na Bohouše. Miluje pobíhání po posteli a nejlépe, když se tam najde zapomenutá miska s oříšky. :o)) Je moc zvědavý a rád si hraje s paničkou.

Obrazek

Daphnia of X-rats († 11. 5. 2010)

Dumbo, rex, americká modrá, berkshire, chovná s výhradou

V ChS Serene Sunset (SK)

zdraví před smrtí: bez problémů, prodělala zánět dělohy, před smrtí se objevily četné nádory v břišní dutině

Daphnia byla uspána při operaci nádoru v břišní dutině. Po otevření se zjistilo, že má nádory prolezlé střevy, břichem... prostě žádný pěkný obrázek. :-( Je nám to moc líto. (věk: 22 měs.)

Dafné nebo Dafy má zlatou povahu. Člověk o ní skoro neví, nic nekrade, ani se nepere, ale když se jí něco nelíbí, tak to umí dát najevo. Je velmi živá, ráda všude hopsá (prý jako klokan).

1 vrh (B Serene Sunset) - otec: Inn od Riky

děti: narozeno 10, ochováno 9

Obrazek

Desert Rose of X-rats († 12. 5. 2011)

Rex, Dg?, skořicová, spotted, berkshire, chov nebude

V ChS X-rats (já)

zdraví před smrtí: bez problémů, objevily se jí dva nádory v tříslech na mízních uzlinách a zřejmě i nádor žaludku od věku 25 měs., více zde

Desertka byla uspána pro zhoršení zdravotního stavu a stáří, více zde. (věk: 34 měs.)

Desertka si velmi ráda hraje na tryskomyšku, ale vždy k tomu potřebuje přítomnost člověka. Ráda si přijde pro pohlazení a je vidět, že moc ráda přemýšlí. :o)) Více zde.

kukacek-01p.jpg

Devon of X-rats († 20. 9. 2009)

Rex, Dg?, modrý agouti, irish

Na mazlíka u Elizabeth O. (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Drum nešikovně spadnul v kleci, následkem toho ochrnul a nakonec i umřel. Je nám líto nešťastného zranění. :-( (věk: 14 měs.)

Přejmenován na Druma. Drum je velký lumpík a miláček. Moc rád se nechá hladit a když by náhodou panička neměla náladu, tak si přiběhne a vnutí se. Sám od sebe často pusinkuje, obrovský mazlík.

Obrazek

Dhaimon of X-rats († 14. 3. 2011)

Standard, Dg?, černý, irish

Na mazlíka u Libuše F. (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Spokojeně usnul a už se neprobral - stáří. (věk: 32 měs.)

Dhaimon dělá čest svému jménu a je to takový blýskavý rarášek. Neustále vymýšlí lumpárny a všechny rád pošťuchuje. Po smrti brášky Džadžary se Dhaimon přidal ke dvěma černým miminkům a utvořili spolu rasistickou trojku.

Obrazek

Dido of X-rats († 20. 10. 2009)

Standard, Dg?, agouti, irish

Na mazlíka u Miroslava T. (Praha)

zdraví před smrtí: bez problémů

Příčinou úmrtí bylo nejspíš akutní onemocnění dýchacích cest. (věk: 15 měs.)

Dido je velmi živá a vytrvalá ve svých činnostech. Ráda ostatním holkám krade pamlsky, které pak schová a beží okrást dalšího. Ráda tím ostatní pošťuchuje.

Obrazek

Dingo of X-rats († 21. 1. 2011)

Dumbo, powder blue, spotted, capped

Na mazlíka u Evy H. (Světlá nad Sázavou)

zdraví před smrtí: chronické pšíkání, objevil se nádor v břišní dutině ve věku 25 měs.

Zemřel spokojeně ve spánku stářím. (věk: 30 měs.)

Dingoušek je jako vítr, moc rád skáče, ale pak dokáže překvapit, jak se rychle uklidní a usne u paničky v klínu. Rád spinká v hamáku a dívá se na tv - je u toho "důležitej".

Obrazek

Dominic of X-rats († 7. 8. 2010)

Standard, Dg?, americký modrý, varieberk

Na mazlíka u Evy B. (Velešín)

zdraví před smrtí: chronické pšíkání, jinak ok

Domík umřel na následky mrtvičky, kterou dostal 2 dny před úmrtím. (věk: 24,5 měs.)

Dominic je velmi živý a zvědavý tvoreček. Miluje šplhání (aktuálně po záclonách) a skákání, ležárko v hamáku a ranní dovádění s kamarádem Freddym (mnou odchované adopťátko). Oba jsou prý zdatní okusátoři.

Obrazek

Dorian of X-rats († 3. 11. 2010)

Standard, Dg?, skořicový, spotted, varieberk

Na mazlíka u Lenky S. (Praha)

zdraví před smrtí: došlo u něj téměř ve věku 2 let k selhání jater a ledvin, díky včasné dietě se podařilo stav na půl roku stabilizovat, jinak bez problémů

Zemřel stářím a konečným selháním jater a ledvin. (věk: 27,5 měs.)

Dorian bydlí v kleci s Emilkem po Zverimendě. Oba kluci jsou hodní, rádi jí a chrupkají jako správní chlapáci. Taky rádi okusují knihy v blízkosti klece.

Obrazek

Dragonfly of X-rats († 23. 6. 2011)

Standard, Dg?, americká modrá, spotted, varieberk, chovná I

V ChS Loren (Brno)

zdraví před smrtí: bez problémů, měla dva nádory mléčné žlázy (objevily se ve věku 23 měs.) - vyoperovány, nevrátily se, ke konci bylo podezření na nádor žaludku

Byla uspána pro celkové vyčerpání organismu stářím. (věk: 35 měs.)

Dračinka nebo Dragoušek je obrovsky mazlivá holčička. Miluje spinkání v klokance, ráda tráví společnost s lidmi, zvláště se svou paničkou. S potkánky vychází taky dobře.

Dragoušek je často vysoce hodnocená na výstavách, viz. zde.

1 vrh (Loren) - otec: Crysanius van Rattenburg

děti: mimi se narodila mrtvá :( 

Obrazek

Dudu-Dada of X-rats († ??. ??. ??)

Standard, Dg, manx g, americká modrá, spotted, variegated

V Pirats Rattery (DNK)

zdraví před smrtí: bez problémů (info do roka života)

Vzhledem k tomu, že ostatní sourozenci jsou už mrtví, předpokládám, že ona také.

Dudu je poměrně bojácná holka, bohužel jí leccos rozhází. Je velmi akční, s holkama v kleci vychází dobře. Občas ale potřebuje bydlet sama a být v centru dění své paničky.

1. vrh (Pirats Rattery D2) - otec: Silver

děti: narozeno 4, odchováno 4

2. vrh (Pirats rattery L2) - otec: Blue Ice Keiko

děti: narozeno 10, odchováno 10

Obrazek

Dulcinea of X-rats († 18. 2. 2010)

Standard, Dg?, agouti, varieberk

Na mazlíka u Jany Ť. (České Budějovice)

zdraví před smrtí: bez problémů, začal se jí tvořit nádor (ve věku 19 měs.)

Dulcinea umřela na následky 3 za sebou jdoucích mrtviček. (věk: 19 měs.)

Dulcinea bydlí s dalšíma třema slečnama. Nenechá se utlačovat, ale ani se jí nechce do vedení. Je to taková prima kámoška.

Obrazek

Durga of X-rats († 16. 7. 2010)

Rex, Dg?, agouti, varieberk

Na mazlíka u Kateřiny K. (Kostelní Hlavno)

zdraví před smrtí: bez problémů

Byla uspána kvůli vodě na plicích. (věk: 24 měs.)

Přejmenována na Koutku. Je to mazlinka vymazlená, ráda kouká z klína paničky. Má v kleci dvě kamarádky, z toho Marlinka (na fotce ta černá) je o dost starší, ale obě holky přijala výborně.

Koutka

Džabaringa of X-rats († ??. ??. ??)

Dumbo, rex, americký modrý, spotted, capped, chovný s výhradou na 1 vrh

V ChS Moon Shine (Turnov)

zdraví před smrtí: bez problémů (info do roka života)

Vzhledem k tomu, že ostatní sourozenci jsou už mrtví, předpokládám, že on také.

Přejmenován na Žabíka. Je to moc hodný klučík, který je vždy první u dvířek a u misky. S klukama v kleci se snáší dobře. Navíc často bydlívá s morčaty, s kterými se skamarádil. Sám za nimi neznámo jak utíká.

dzabaringa-02.jpg

Džagbagdžula of X-rats († 9. 10. 2009)

Rex, Dg?, americký modrý, irish

Na mazlíka u Libuše F. (Praha)

zdraví před smrtí: horší imunita, zákal na jednom oku

Zemřel na následky ošklivého abscesu v okolí dolní čelisti, který nejspíš zapříčinil problémy s růstem jednoho zubu. Bylo i podezření na nádor mozku, pitva nebyla provedena. (věk: 15 měs.)

Klučina byl přejmenován na Džadžaru, aby si majitelé nepřelámali jazyk. :o)) Džadžara je hodné mazlítko, nejradši si zaleze paničce do vlasů a čučí, co to kutí. Což je vidět i z fotky. Bydlí s Dhaimonem a s dalšími kluky.

dza-04p.jpg

 

ZDRAVOTNÍ SHRNUTÍ VRHU ZDE.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Rian von Pako x Cara´s Sweety Cyan